"Taxa platita pentru obtinerea unui permis de munca este de 200 de euro, la care se adauga plata a 60 de dolari si 252 de lei pentru obtinerea permisului de sedere. In plus, un muncitor strain trebuie sa plateasca Ministerului Afacerilor Externe inca 60 de euro, reprezentand taxele consulare", a precizat inspectorul ORI.

In foarte multe cazuri, firmele decid sa apeleze la agentii de recrutare, cu toate ca in aceasta situatie costurile angajarii unui muncitor extracomunitar sunt aproape duble, putand depasi 1.000 de euro.

"Multe firme decid sa plateasca toate taxele aferente aducerii unui muncitor strain pentru a scurta timpul de angajare si isi recupereaza investitia prin plata unor salarii mai mici fata de media salariilor din domeniul respectiv. Asa fac, spre exemplu, firmele din constructii, unde salariile depasesc 1.000 de euro", a mentionat Mihaela Stefanescu, reprezentant al fundatiei Soros Romania.

Potrivit inspectorilor Oficiului de Imigrari, obtinerea unui permis de munca poate dura intre 30 si 45 de zile, in functie de tara de origine a muncitorilor si de firma care face angajarea.

In Romania lucreaza legal 11.000 de muncitori straini

Citeste si:

Cei mai multi muncitori extracomunitari care lucreaza legal in Romania provin din Turcia (4.163 persoane), fiind urmati de chinezi (4.098 persoane) si cetateni ai Republicii Moldova (1.186 persoane), potrivit NewsIn.

In 26 septembrie, erau inregistrati la Oficiul Roman pentru Imigrari 8.361de straini cu permise de sedere in vederea angajarii si 2.659 de persoane cu permise de munca de tip B (lucratori detasati ).

Desi aleg sa lucreze pentru companiile romanesti pentru ca pot castiga mult mai mult decat in tara de origine, foarte multi straini se plang ca sunt discriminati si spun ca nu li se respecta drepturile de catre angajatori.

"Muncitorii straini sunt nemultumiti de taxele mari percepute de statul roman pentru obtinerea permisului de munca si de faptul ca, de foarte multe ori, li se impune de catre angajatori sa lucreze ore suplimentare fara a fi platiti pentru acestea. Totodata, ei sunt nemultumiti de lipsa de informatii de la ghisee si de birocratia din administratie", se arata in studiul "Imigrant in Romania: Perspective si riscuri", intocmit de Fundatia Soros Romania.

Potrivit cercetarii, cei mai multi straini extracomunitari aleg sa vina in Romania pentru ca nu-si pot asigura subzistenta in tara de origine si pentru ca diplomele obtinute in universitatile romanesti le sunt recunoscute la intoarcere.