Numarul societatilor interesate de administrarea Fondului Proprietatea ar putea sa scada in urma turbulentelor de pe pietele financiare, in contextul in care unele companii au dat faliment intre timp.
"Cu siguranta vom avea companii mari interesate de administrarea Fondului Proprietatea, dar probabil vor fi mai putine decat la inceputul lunii august, tinand cont ca unele au dat faliment sau sunt in pragul falimentului. Insa sper ca vor aparea altele", a declarat seful comisiei de selectie a administratorului, Sebastian Vladescu, citat de NewsIn.

Fondul Proprietatea a primit, pana pe 1 august, scrisori de intentie din partea a 28 de companii, din care doar una este inregistrata in Romania, care urmeaza sa concureze pentru administrarea unor active de aproape 4 miliarde euro.

Intre timp, agravarea crizei financiare de pe pietele financiare
a bagat in faliment banca de investitii Lehman Brothers, a patra din lume, iar una dintre cele mai mari banci americane, Bank of America, a preluat Merrill Lynch, a treia banca mondiala de investitii.

Fortis, care si-a manifestat intentia de a administra Fondul Proprietatea printr-o divizie din Austria, a fost salvata de la faliment in extremis prin nationalizare de autoritatile belgiene, olandeze si luxemburgheze, iar Royal Bank of Scotland - un alt candidat - a fost practic nationalizata de guvernul britanic luni, in schimbul unui ajutor financiar de 20 miliarde lire sterline (34 miliarde dolari).

"Selectia administratorului Fondului Proprietatea va incepe cu anuntul, care sper sa fie publicat saptamana viitoare, iar din momentul anuntului companiile vor avea o perioada de doua saptamani in care, pe baza documentelor primite, sa inceapa o sesiune de intrebari si raspunsuri", a mai spus Vladescu.

"Dupa aceasta perioada, companiile vor face ofertele initiale, exista o grila de punctaj pentru ofertele initiale. In baza grilei de punctaj vor fi selectate cele 3 sau 5 companii cu care vom incepe, iar perioada de selectare va fi de circa 10 - 12 zile, ceea ce ne duce catre 15 noiembrie", a adaugat el.

"Presedintele comisiei pentru alegerea administratorului a precizat ca, in perioada 15 noiembrie-30 noiembrie, va urma faza de dialog competitiv intre cele 3 sau 5 companii, urmata de faza de negociere a contractului, de circa o saptamana, adica in jur de 10 decembrie, dupa care firmele selectate vor avea doua zile pentru oferta finala.

"Deschiderea ofertelor finale se va face public si imediat
dupa deschiderea lor se va anunta castigatorul. Cred ca intre 10 si 20 decembrie vom sti cine este managerul Fondului Proprietatea", a mai spus Vladescu.

Companiile interesate de administrarea FP trebuie sa fi administrat atat in 2006 cat si in 2007 active cu o valoare totala de peste 30 de miliarde de euro, valoarea aplicandu-se atat pentru o singura societate, cat pentru un consortiu.

O alta conditie este sa aiba asigurare de raspundere profesionala in valoare de cel putin 50 de milioane de euro.

Candidatii nu au voie sa participe la mai mult de doua consortii,
prin urmare nu pot depune mai mult de doua oferte.

Alte atributii ale comisiei sunt aprobarea efectuarii platii din bugetul Fondului Proprietatea pentru serviciile consultantilor financiari si juridici angajati in procesul de selectie si negociere a formei finale a contractului cu societatea de administrare.

Comisia va inainta Guvernului forma finala a contractului ce va fi incheiat cu administratorul, urmand ca Executivul sa-si mandateze reprezentantii in adunarea generala a actionarilor Fondului.

De asemenea, comisia informeaza lunar Guvernul si consiliul de supraveghere al Fondului cu privire la etapele parcurse in exercitarea atributiilor si poate propune Executivului modificari ale legislatiei.

Singura companie din Romania care a depus scrisoare de intentie este BCR Asset Management.

Printre companiile interesate de administarea Fondului
se regasesc firme precum JP Morgan, Goldman Sachs Asset Management (GSAM), Deutsche Bank, BNP Paribas Asset Management, Barclays Capital, ING Asset Management BV, The Royal Bank of Scotland (RBS) Asset Management, Unicredit and Proctor Investment Managers LLC Consortium, Societe Generale Asset Management, Generali PPF Asset Management si Allianz Global Investors.

Au mai depus scrisori de intentie si companiile HSBC Bank Plc - HBEU, UBS AG Global Asset Management, Intrinsic Value Investors (IVI) LLP, Morley Fund Management Limited, Stellar Asset Management Ltd associated with Bank Julius Baer & Co, East Capital AB, Franklin Templeton Investments Poland Sp.zo.o., NCH Advisors, Raiffeisen Capital Management, Fortis Investments, Eurobank EFG Fund Management Company (LUX) si Eurobank EFG Asset Management Investment Firm, Credit Suisse, Artio Global Management LLC, OTP Fund Management Ltd, Blackrock si Morgan Stanley Investment Management.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii facute de conducerea Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri