Cheltuielile pentru pentru protectia mediului la nivel national au crescut in 2007 pana la aproximativ 11 miliarde lei (3,3 miliarde euro), reprezentand 2,7% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, in urcare cu 0,4 puncte procentuale fata de 2006, a anuntat Statistica.
Cheltuielile la nivel national cuprind investitiile si cheltuielile curente interne efectuate pentru protectia mediului, in datele statistice nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (cheltuielile pentru cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti, precum si taxele platite cu titlu de mediu) sau alte cheltuieli ale administratiei publice (subventii acordate, transferuri), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Pe de alta parte, totalul cheltuieililor efectuate cu protectia mediului in 2007, in care au fost incluse si cheltuielile curente externe sau alte cheltuieli ale administratiei publice, se ridica la 12,7 miliarde lei (3,8 miliarde euro).

Producatorii specializati - firmele care au protectia mediului ca activitate principala - au cheltuit cel mai mult pentru protejarea mediului (55,4% - 7,04 miliarde lei), fiind urmati de administratia publica (23% - 2,91 miliarde lei) si de producatorii nespecializati - firmele unde protectia mediului este activitate secundara sau auxiliara - (21,6% - 2,74 miliarde lei).

Astfel, peste jumatate (53,9%) din totalul cheltuielilor producatorilor nespecializati pentru protectia mediului a fost facuta in industria prelucratoare, mai putin de un sfert din cheltuieli (23,2%) au fost facute de producatorii din industria extractiva, in timp ce 17,1% au fost facute de companiile producatoare si furnizoare de energie electrica si termica.

Cea mai mare parte a banilor (53% din cheltuieli) a fost directionata anul trecut pentru managementul deseurilor, o proportie ceva mai mica (21,2% din cheltuieli) revenind pentru protectia apei.

Producatorii specializati inregistreaza cele mai mari cheltuieli la capitolul managementul deseurilor (83%), in timp ce pentru producatorii nespecializati, cheltuielile au fost directionate in principal pentru protectia aerului (29,3%). Spre deosebire, administratia publica a orientat peste o treime din cheltuieli (36,1%) pentru protectia apei.

In 2007, cheltuielile totale pentru protectia aerului s-au cifrat la 1,13 miliarde lei, cele pentru protectia apei - la circa 2,7 miliarde lei, pentru managementul deseurilor - aproape 6,74 miliarde lei, pentru protectia solului si a apelor subterane - 957.022 lei, pentru combaterea zgomotului si a vibratiilor - 92.134 lei, pentru protectia resurselor naturale si conservarea biodiversitatii -
259.676 lei, in timp ce catre alte domenii de mediu au fost alocati 825.343 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri