"Sprijinit de contextul macroeconomic stabil si predictibil, de climatul investitional atractiv, volumul de capital strain direct atras in economie in perioada ianuarie-august a anului 2008 fost de aproximativ 6,4 miliarde euro, fata de 4,9 miliarde euro in primele 8 luni al anului precedent", se precizeaza comunicatul ARIS.

Din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania in intervalul ianuarie-august 2008, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 53,3%, iar creditele intra-grup au reprezentat restul de 46,7%.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Citeste si:

Insa ponderea acestora in investitiile straine directe a scazut in primele opt luni din 2008 fata de aceeasi perioada din 2007, cand creditele intra-grup reprezentau 51,3%.

In august, investitiile straine directe au insumat 733 milioane euro, dupa ce ajunsesera la 5,769 miliarde euro dupa primele sapte luni.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 22,3%, pana la 7,069 miliarde euro, si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%.