ISD-urile in Romania au crescut cu 32%, la opt luni

Investitiile straine directe (ISD) atrase de Romania in primele opt luni ale anului curent au inregistrat o crestere de 32% comparativ cu perioada similara a anului 2007, se arata intr-un comunicat de al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

"Sprijinit de contextul macroeconomic stabil si predictibil, de climatul investitional atractiv, volumul de capital strain direct atras in economie in perioada ianuarie-august a anului 2008 fost de aproximativ 6,4 miliarde euro, fata de 4,9 miliarde euro in primele 8 luni al anului precedent", se precizeaza comunicatul ARIS.

Din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania in intervalul ianuarie-august 2008, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 53,3%, iar creditele intra-grup au reprezentat restul de 46,7%.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Insa ponderea acestora in investitiile straine directe a scazut in primele opt luni din 2008 fata de aceeasi perioada din 2007, cand creditele intra-grup reprezentau 51,3%.

In august, investitiile straine directe au insumat 733 milioane euro, dupa ce ajunsesera la 5,769 miliarde euro dupa primele sapte luni.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 22,3%, pana la 7,069 miliarde euro, si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri