Premierul Tariceanu se intalneste vineri, la Palatul Victoria, cu liderii partidelor parlamentare, pentru a obtine un acord politic asupra legii salarizarii bugetarilor, dupa ce angajatii din educatie, din sistemul sanitar si functionarii publici au solicitat majorari salariale de circa 50%.
Premierul Tariceanu a declarat in urma cu o saptamana actul normativ trebuie sa stabilesca mecanismul prin care se fac majorarile salariale si sa elimine discrepantele dintre veniturile bugetarilor care lucreaza in acelasi domeniu.

Premierul a admis ca un astfel de proiect nu se pune in practica la final de mandat, dar a precizat ca doreste obtinerea unui acord politic, astfel incat actul normativ sa fie dezbatut si adoptat de viitorul Parlament, indiferent care partid va avea majoritatea in viitoarea legislatura.

Tariceanu a declarat ca legea salarizarii va trebui sa stabileasca un "mecanism economic" prin care urmeaza sa fie facute majorarile salariale si, pe langa stabilirea unei scale de salarizare, sa elimine dezechilibrele care au aparut de-a lungul anilor intre veniturile bugetarilor prin acordarea de sporuri, prime sau bonusuri. "Sa nu mai vina nimeni sa spuna «eu vreau 30%» cand, de fapt, realitatea economica spune ca putem majora salariile doar cu 10% si ce este peste 10% nu are fundament economic", a argumentat el.

Seful Executivului a explicat ca proiectul legii salarizarii bugetarilor (promisiunea elaborarii acestei legi dateaza din primii ani ai mandatului actualului Guvern n.r.) treneaza pentru ca bugetarii nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta scalei de salarizare.

"Foarte greu putem sa punem in acord diferitele categorii de salariati pe o scala a salarizarii. Fiecare categorie crede ca trebuie, pe baza importantei sociale a muncii lor, sa fie salarizati cat mai bine. Magistratii considera ca trebuie sa fie pe primul loc, sistemul de siguranta publica si aparare ar trebui sa fie pe primul loc, profesorii tot asa, toata lumea!", a declarat Tariceanu.

Actul normativ privind salarizarea bugetarilor trebuia finalizat, potrivit angajamentelor initiale ale Executivului, in luna iunie a anului 2006. Realizarea unei legi unitare a salarizarii este dificila si pentru ca exista peste 200 de acte normative care reglementeaza salarizarea diferitelor categorii de bugetari, rezultate din solutionarea revendicarilor diverselor miscari sindicale de-a lungul anilor.

Presedintele Traian Basescu a apreciat saptamana trecuta ca este nevoie de o lege a salarizarii echitabila si acceptata de tot sectorul bugetar. El a recomandat partidelor politice sa inceapa o dezbatere publica in campania electorala pe tema unui proiect de act normativ "care sa aseze pe baze rationale salariile bugetarilor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri