Premierul Calin Popescu-Tariceanu a discutat cu mai multi economisti romani eventuale masuri de sprijinire a firmelor mici si mijlocii, in contextul crizei financiare internationale, care a ingreunat accesul la finantare pentru IMM-uri, a declarat europarlamentarul Daniel Daianu.
"Au fost evocate anumite masuri pentru sprijinirea IMM-urilor. Ce este o certitudine - pentru ca asa este peste tot, nu este vorba numai despre Romania - in UE se vorbeste despre un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro care sa sprijine ramanerea pe linia de plutire. Nu pot sa vorbesc despre dezvoltarea IMM-urilor fiindca acestea vor suferi cel mai mult ca urmarea a inaspririi conditiilor pe piata de credit. si atunci, acest fond urmareste sa inlesneasca accesul la obtinerea de imprumuturi", a explicat Daianu, potrivit NewsIn.

Europarlamentarul a adaugat ca, in Romania, este important modul in care se acorda potentialele facilitati fiscale, printre altele pentru a nu pune presiuni pe bugetul de stat.

"Ceva similar se poate gandi si in Romania, insa aici trebuie sa identifici unde sa localizezi facilitatea fiscala, sa intelegem ca asemenea facilitati inseamna o povara pentru buget si trebuie sa fii atent cui dai, pentru ca, daca se duc unde nu trebuie, nu am facut nimic", a mai declarat europarlamentarul Daniel Daianu.

Surse prezente la discutie au declarat ca in discutie s-a luat si riscul unei temperari abrupte a cresterii economice incepand de anul viitor, de care Guvernul este constient, desi "prognoza oficiala ia in calcul o varianta mai optimista pentru avansul produsului intern brut in 2009".

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza cresterea economica in 2009 la 6,5%, de la un nivel de 9,1% pentru acest an, in timp ce estimarile unora dintre analistii din piata au coborat sub 4%.

Aceleasi surse spun ca intalnirea de luni ar putea fi urmata de altele similare, in urmatoarele saptamani, fara a preciza insa o data exacta.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, directorul Comisiei Nationale de Prognoza, Lucian Albu si analistii economici Daniel Daianu si Ilie serbanescu sunt cativa dintre specialistii convocati luni la Palatul Victoria de premierul Tariceanu.

La intrevedere au mai participat ministrul eonomiei si finantelor, Varujan Vosganian, consilierul viceguvernatorului BNR, Dragos Negrescu, presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, si Dragos Paslaru de la Grupul de Economie Aplicata (GEA).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri