Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a declarat marti ca tara sa are dificultati economice pentru ca guvernele anterioare au crescut foarte mult salariile bugetarilor, amintind de majorarile cu 50% a lefurilor profesorilor.

"Stiti bine ca Ungaria are dificultati economice in contextul crizei financiare internationale.Daca ma intrebati cum s-a intamplat, raspunsul este foarte simplu. La inceputul anilor 2000, guvernantii au inceput sa cheltuie foarte mult, au crescut foarte mult salariile bugetarilor. Imi amintesc ca unul dintre predecesorii mei, Viktor Orban, a crescut salariile cu 70%, iar Megyessi a crescut salariile medicilor si profesorilor cu 50% si pensiile", a explicat Gyurcsany, potrivit NewsIn.

Premierul ungar a comentat ca toata lumea a fost multumita de aceste majorari, iar popularitatea celor care le-au facut a crescut, insa a venit si momentul in care "trebuie platita polita" pentru aceste lucruri.

"Trebuie sa realizam ca, daca cheltuim mai mult decat avem, mai devreme sau mai tarziu trebuie sa platesti polita", a mai spus Gyurcsany. El a precizat ca nu-i da sfaturi premierului Tariceanu care se confrunta in aceasta periada cu masuri privind majorarile salariale de tipul celor facute in Ungaria, dar poate sa-i "impartaseasca experienta".

Parlamentul de la Bucuresti a adoptat la sfarsitul lui septembrie o serie de legi privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% sau a pensiilor pentru grupele I si II de munca, masuri considerate de premierul Tariceanu nesustenabile din punct de vedere economic.

Guvernul a atacat cele doua acte normative la CCR, judecatorii declarandu-le insa constitutionale. Legile se afla la promulgare, insa, potrivit premierului, seful statului a solicitat o serie de analize privind impactul economic al aplicarii acestor masuri. Tariceanu a precizat ca pana miercuri ministerele Finantelor si Muncii vor elabora documentele pentru a fi trimise la Cotroceni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si