Criza financiara globala se va manifesta in Romania prin reducerea ritmului de dezvoltare al IMM-urilor si cresterea numarului de falimente. Potrivit unei cercetari facute de Uniunea Nationala a Patronatului Roman in randul membrilor sai, primele efecte ale crizei economice s-au manifestat in Romania printr-o reevaluare a proiectelor de investitii ale companiilor.
Majoritatea IMM-urilor estimeaza ca in perioada urmatoare vor stopa investitiile majore in proiecte de dezvoltare pentru a evita riscurile produse de conditiile nefavorabile de creditare si a volatilitatii monedei nationale.

“Peste 80% dintre IMM-uri considera ca instabilitatea financiara din acest moment isi va face simtite efectele abia in anul 2009 cand multe companii mici si mijlocii vor avea probleme de supravietuire. Cele mai expuse riscului sunt start-up-urile care, avand un rulaj foarte mic, nu detin resursele necesare pentru a trece printr-o perioada de recesiune. Solicitam Guvernului Romaniei sa demareze de urgenta un program de consultare cu reprezentantii mediului de afaceri pentru elaborarea unui plan de sustinere a IMM-urilor in urmatoarea perioada” a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

Conform statisticilor prezentate de UNPR, in prima jumatate a anului, numarul IMM-urilor aflate in familent s-a dublat fata de prima jumatate a a nului trecut, sectoarele predispuse la faliment fiind comertul, constructiile si imobiliarele.

In lipsa unui plan economic radical, Romania nu va reusi sa indeplineasca predictiile de dezvoltare economica pentru 2008 si va mari decalajul economic fata de tarile din Uniunea Europeana., a mai spus acesta.

UNPR sustine adoptarea unor masuri economice, corelate cu cele anuntate de oficialii Comisiei Europene care ar putea duce la diminuarea efectelor scaderii pietelor asupra micilor intreprinzatori. Continuarea politicilor sociale, lipsa de informare a intreprinzatorilor si neasumarea responsabilitatii BNR dar si a altor institutii de reglementare fiscala pot fi cauze fatale pentru multe dintre companiile Romanesti in perioada imediat urmatoare.

Solutiile de redresare pe care UNPR le propune se refera la implicarea Fondului de Garantare pentru IMM pentru protejarea IMM-urilor si start-up-urilor, asigurarea unei stabilitati economice din partea statului si stoparea masurilor sociale excesive si corelarea masurilor economice luate la nivel European cu cele interne .

De asemenea, UNPR recomanda o politica de investitii prudenta si o mai mare atentie la conservarea resurselor umane si financiare. De asemenea, solicita institutiilor financiare sa adopte masurile de garantare a depozitelor si nu in ultimul rand sa limiteze orice cheltuiala din bani publici in scopul atragerii de voturi in campania electorala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri