Presedintele Comisiei de afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, polonezul Jacek Saryusz-Wolski, spune ca Bucurestiul trebuie sa reziste tentatiei de intra in South Stream, intrucat proiectul i-ar spori dependenta de gazul rus, iar Romania va trebui sa plateasca oricat ii va cere Gazprom.
Daca Romania ar participa in proiectul gazoductului South Stream, trasat de Moscova ca o contrapondere la conducta europeana Nabucco, dependenta Romaniei de Rusia va creste si va fi nevoita sa plateasca "oricat" i se va cere din partea Gazprom, a declarat europarlamentarul polonez pentru NewsIn, comentand astfel tatonarile Gazprom pe piata romaneasca, inclusiv ideea includerii Romaniei in proiectul gazoductului rus South Stream.

"Veti fi lasati la mila furnizorului", a avertizat Wolski. "E un principiu logic - cu cat esti mai dependent, cu atat platesti un pret mai mare", a continuat presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

Din punct de vedere strategic, ar fi "inca o lovitura pentru proiectul Nabucco", deja slabit foarte mult de unele tari participante in proiect - Bulgaria, Ungaria, dar si alte tari care au semnat acorduri de participare in South Stream (Italia, Serbia), considera europarlamentarul polonez.

Presedintele AFET a subliniat si importanta construirii unui terminal de gaz lichefiat (LNG) la Marea Neagra pentru a putea importa gaz "fara conducte" din tari precum Qatar, Algeria, Norvegia. Polonia construieste deja unul la Marea Baltica, in timp ce in Romania un studiu de fezabilitate pentru un terminal LNG la Constanta este in prezent realizat cu finantare din partea guvernului SUA.

Despre planurile Rusiei de a realiza un cartel al producatorilor de gaze naturale, impreuna cu Iranul si Venezuela, dar si Qatarul - cel mai mare producator de LNG la nivel mondial -, Wolski a spus ca raspunsul la un monopol, in teoria economica, este "monopsonia", adica gruparea mai multor consumatori intr-o singura forta, pentru a avea mai multa putere de negociere cu monopolul.

"Aceasta teorie a monopsoniei a stat si la baza ideii de 'solidaritate energetica' a UE", a explicat europarlamentarul polonez.

Tarile estice ar avea mult mai multa putere de negociere cu Rusia, daca ar face front comun in loc sa semneze acorduri bilaterale. Mai ales ca au infrastructura dependenta de Rusia, a atras atentia europarlamentarul. "Problema e de unde sa aduca gazul, iar in tarile Europei de Sud-Est raspunsul este Nabucco", a spus Wolski.

"In domeniul financiar, securitatea inseamna diversificarea portofoliului. In domeniul energetic, e diversificarea surselor si rutelor de transport. Daca ai diversificare, esti intr-o pozitie mai buna decat atunci cand esti intr-o relatie de dependenta de un furnizor monopolist si de rute monopolizate. Alegerea Poloniei a fost de a nu intra in proiectul Nord Stream, pentru ca ar fi crescut si mai mult dependenta de gazul rusesc, ci de a cumpara, chiar la preturi mai mari, gaz lichefiat din tari precum cele scandinave, Venezuela, Algeria", a aratat europarlamentarul polonez.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri