Banca Europeana de Investitii (BEI) a aprobat o facilitate de cofinantare de pana la 1 miliard euro privind proiecte din cadrul programelor operationale de mediu, competitivitate economica si transport, derulate cu bani comunitari, a anuntat Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

"In acest mod, vor fi asigurate resursele financiare necesare cofinantarii unor proiecte prioritare din domeniile transport, mediu si competitivitate economica (in special in domeniul energetic). In plus, BEI permite tragerea unei sume in avans asigurand prefinantarea proiectelor care vor face obiectul acestei facilitatii", a declarat secretarul de stat din cadrul MEF, Eugen Teodorovici.

Acesta a mai spus ca facilitatea se incadreaza in obiectivul de minimizare pe termen lung a costurilor de finantare, existand totodata o flexibilitate mare in privinta structurarii termenilor si conditiilor facilitatii, respectiv al maturitatii, tipului de rata a dobanzii si chiar al monedei de denominare a tragerilor.

De asemenea, banii de la BEI vor contribui la cresterea gradului de absortie a fondurilor structurale si de coeziune, potrivit NewsIn.

Banca Europeana de Investitii a mai acordat si un imprumut de pana la 26 milioane euro care vizeaza reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si canalizare din judetele Cluj si Salaj, beneficiarul fiind Compania de apa Somes SA. Imprumutul a fost acordat fara garantii suverane din partea statului roman.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Teodorovici: Romania aspira la statutul de piata emergenta pentru BVB