Biroul european de statistica a mai aratat ca valoarea exporturilor Romaniei in interiorul si exteriorul blocului comunitar s-a cifrat la 29,4 miliarde euro, in timp ce totalul bunurilor importate a fost de 51 miliarde euro.

Anul trecut, Uniunea Europeana (UE) a ramas cel mai mare exportator din lume, cu o valoare totala a bunurilor exportate de 1.240 miliarde euro, si a fost al doilea importator la nivel mondial, dupa SUA, cu o valoare a importurilor de 1.425 miliarde euro. Ca urmare, deficitul balantei comerciale a fost, anul trecut, de 185 miliarde euro, in usoara coborare fata de 2006, cand se cifrase la 193 miliarde euro, anunta NewsIn.

Cea mai mare pondere in totalul importurilor o au produsele energetice, in 2007 valoarea acestora fiind de 332 miliarde euro, cu 8 miliarde euro mai putin decat in 2006.

Citeste si:

Principalul partener comercial al UE a fost, si anul trecut, SUA, volumul comertului cu americanii ajungand la 443 miliarde euro. China si Rusia au fost ceilalti parteneri comerciali insemnati pentru piata comunitara, cu volume totale ale comertului de 303 miliarde euro, respectiv 233 miliarde euro.

Datele Eurostat mai arata ca, in 2007, cel mai rapid au crescut exporturile catre Rusia si Ucraina, cu cate 22%, in timp ce din China s-a inregistrat cel mai rapid avans al importurilor, de 18%.