Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a afirmat ca in cazul privatizarii Salrom s-a conceput o strategie pe etape, pentru activele din prima etapa existand deja o evaluare astfel ca acestea pot fi vandute pana la finele acestui an.

"Pentru Salrom am conceput o strategie de privatizare. Trebuie sa rezolvam o problema a industriei chimice romanesti. Industria chimica este dependenta ca materie prima de sarea in solutie pe care o primeste astazi de la anumite filiale sau sucursale ale Salrom, respectiv cea din Moldova, de la Borzesti, depinde de Slanic-Moldova, cea de la Ocna Mures depinde de cea din Ocna Mures, Oltchimul si uzinele sodice Govora depind de salina de la Ramnicu Valcea. Atunci am zis ca vom vinde aceste active la pachet, fiindca ele reprezinta o afacere in sine si o sa le vindem ca grup de active, impreuna cu salariatii si licentele de exploatare. Cei care conduc destinele combinatelor chimice si daca sunt interesati nu au decat sa participe la aceasta licitatie, daca vor sa aiba un pret predictibil pe termen lung pentru materia prima", a declarat Teodor Atanasiu, citat de NewsIn.

El a mai spus ca a doua etapa o reprezinta vanzarea minelor de sare gema. "Dupa aceea o sa vindem ce ramane, adica sarea gema, sub forma de afacere. Adica o sa vindem actiunile societatii care va avea acele active, tot prin licitatie", a adaugat presedintele AVAS.

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, publicat pe pagina de internet a Autoritatii, AVAS va incepe procesul de privatizare a Societatii Nationale a Sarii Salrom SA dupa ce procesul de restructurare al aceasteia va fi incheiat.

Citeste si:

Prin proiectul de hotarare elaborat de AVAS se interzice transferul licentelor de exploatare miniera existente in prezent, fara parcurgerea unor proceduri transparente cu privire la privatizarea societatii sau la vanzarea activelor ei.

De asemenea, cheltuielile necesare pentru realizarea restructurarii vor fi suportate de Societatea Nationala a Sarii, din sursele aprobate conform programului de restructurare.

Totodata, in vedere realizarii procesului de privatizare, printr-un ordin al presedintelui AVAS se va numi o comisie pentru licitatie, alcatuita din trei membri din partea Autoritatii, un reprezentant al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si un reprezentant al Ministerului Economiei si Finantelor.

Societatea Nationala a Sarii este o societate cu capital integral de stat infiintata in baza Hotararii de Guvern numarul 767/21.11.1997. Societatea detine sapte sucursale (Cacica, Ocan Dej, Ocna Mures, Praid, Ramnicu Valcea, Slanic Prahova si Targu Ocna) si are o retea proprie de distributie cu depozite in Bucuresti, Craiova, Timisoara, Ocna Dej si Bacau.