Decizia de majorare a salariilor profesorilor nu are, in sine, un impact decisiv asupra ratingului de tara al Romaniei, dar se poate dovedi periculoasa daca atrage alte revendicari, a declarat, pentru NewsIn, directorul departamentului de finante publice in cadrul Fitch Ratings, Andrew Colquhoun.
"Este o veste proasta, insa principalele riscuri pentru ratingul de tara al Romaniei vin tot dinspre deficitul de cont curent mare si stocul datoriei externe. In plus, ne uitam cu atentie si la eventualele slabiciuni ale sistemului bancar", a explicat Colquhoun.

Agentia de rating prognozeaza un deficit de cont curent de 14,5% din produsul intern brut in acest an, estimare pe care si-a revizuit-o de la 17% din PIB la inceputul lunii septembrie, a mai mentionat oficialul Fitch.

Pe de alta parte, el a precizat ca "ratingul de tara se afla sub monitorizare continua, putand sa fie modificat in functie de evolutia economiei, nu la un interval determinat".

Intrebat daca Romania risca sa calce pe urmele Ungariei, care in 2002 a aplicat o masura similara, Colquhoun a spus ca "Romania are o pozitie fiscala mai solida" ca a statului vecin in acea perioada, dar a precizat ca aceasta se poate deteriora.

Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a declarat, marti, in cadrul unei intalniri cu Tariceanu, ca tara sa are dificultati economice pentru ca guvernele anterioare au crescut foarte mult salariile bugetarilor, amintind de majorarile cu 50% a lefurilor profesorilor.

Ungaria a traversat o perioada dificila dupa 2002, deoarece masurile populiste ale guvernului socialist, luate inainte de alegeri, au largit deficitul bugetar pana la un record absolut in UE, de aproape 10% din PIB. In consecinta, Bruxelles-ul a obligat Ungaria la un plan de austeritate cu reduceri de cheltuieli si mariri de impozite. Masurile au topit cresterea economica a tarii, care a ramas sub 2%, si au accelerat inflatia peste 9%.

Economistul de la Fitch estimeaza, pentru 2009, o crestere a economiei romanesti de 4%, potrivit scenariului de baza si avertizeaza ca o temperare puternica a avansului PIB pune presiuni si mai mari asupra politicii fiscale.

Pe termen mai lung, principala problema a Romaniei in aderarea la zona euro "ramane politica monetara".

"Deficitul bugetar va depasi, probabil, 3% din PIB in 2009, dar nu aceasta este cea mai mare provocare. Nu este imposibil, dar este din ce in ce mai greu pentru Romania sa aduca inflatia la un nivel scazut si sa stabilizeze cursul de schimb. Pe termen lung, presiunile de depreciereasupra leului sunt evidente, in principal din cauza deficitului de cont curent", a mai spus Andrew Colquhoun.

La inceputul acestui an, agentia de rating Fitch a anuntat ca a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la 'stabila' la 'negativa', la doar cateva luni dupa ce Standard & Poor's a luat o decizie similara. Urmatorul pas dupa o astfel de masura, in cazul in care datele economice despre Romania nu se imbunatatesc, este coborarea ratingului de tara.

Romania are atribuite, in prezent, calificativele 'BBB' pentru credite pe termen lung in valuta, 'BBB+' pentru credite pe termen lung in lei, 'F3' pentru credite pe termen scurt in valuta si plafonul de tara 'A-'.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri