"Noi am ajuns sa fim dependenti de investitorii straini. Ei ar trebui sa vina doar sa intareasca, insa noi construim totul dupa investitorul strain si nu-i corect. In contextul crizei financiare mondiale, atat timp cat ei nu vin, este o sansa pentru investitorii romani sa inceapa o afacere. Cred ca, pentru cel putin un an, poate doi, in care investitiile straine vor fi mai putine, este un bun prilej pentru investitorii romani de a creste o afacere si de a o face competitiva", a declarat Gheorghe Plesu, care se afla la conducerea AOA Iasi din anul 2003.

Potrivit omului de afaceri, investitorii romani trebuie sa investeasca in special in productie, economia romaneasca avand nevoie de productie. In opinia lui Plesu, la finalul crizei financiare se va produce o egalizare intre productia efectiva si economia romaneasca, lucru care ar putea fi in avantajul investitorului roman daca a demarat deja o investitie in productie.

"Acum poti construi in tihna, fara sa-ti impuna cineva preturi. Criza mondiala duce pana la urma la consolidarea economiei reale, criza fiind intr-o economie virtuala, unde produsele nu circula. Aceasta criza poate determina investitii romanesti in segmentele de piata inca neocupate. De exemplu, industria prelucratoare ar putea lua un avant sau agricultura. Chiar daca nu o faci la nivelul cel mai inalt, ai sansa sa ajungi la nivelul corespunzator, iar apoi sa fii competitiv cu cei straini. O afacere este ca o floare, trebuie sa creasca in timp", a mai spus presedintele AOA Iasi, citat de NewsIn.

Citeste si:

Plesu a precizat ca asimilarea fondurilor europene este un "moment de respiro" pentru investitorii romani, in contextul crizei financiare mondiale, el insusi intentionand sa investeasca in industria prelucrarii mecanice cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeana.

"Criza este un semnal pentru Romania. Iar ca o prima directie, ar trebui sa orientam tineretul catre universitatile tehnice, pentru ca inginerii sunt cei care produc, in conditiile in care a doua orientare importanta este reprezentata de investitiile romanesti in productie", afirma seful AOA Iasi.

La Iasi, criza financiara mondiala a afectat sectorul metalurgic, compania Mittal Steel Iasi fiind nevoita sa trimita o parte din angajati in somaj tehnic in lipsa de comenzi. De asemenea, scaderea vanzarilor de autoturisme, de la 1.300 in 2007 la 700 de masini in primele noua luni ale anului curent, este pusa de importatori tot pe seama crizei financiare.