Fondul Monetar International (FMI) a precizat ca nu se afla in discutii legate de un eventual sprijin financiar acordat Romaniei, ca reactie la relatarile din presa internationala, care includeau Romania intr-un grup de tari care ar putea primi ajutor de la institutie.
"Am luat cunostinta de referirea din The Economist de saptamana trecuta la anumite tari, inclusiv Romania, care ar fi in discutii cu FMI despre un sprijin financiar. Nu avem discutii despre vreun astfel de sprijin in acest moment cu Romania, dar mentinem o politica de dialog permanent cu autoritatile romane", se arata in comunicatul FMI, semnat de reprezentantul institutiei penntru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez-Ansola.

Economistul pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat pentru International Herald Tribune ca Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria ar putea cere ajutorul FMI, daca vor continua sa foloseasca rezervele valutare pentru plata importurilor, sustinerea cursului valutar si acoperirea datoriilor, anunta NewsIn.

De asemenea, un articol publicat de Times Online arata ca Romania, Bulgaria si statele baltice ar putea recurge la imprumuturi din partea Fondului Monetar International (FMI), pentru a-si acoperi dezechilibrele bugetare.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scrie in editia online ca "Romania, Lituania, Serbia si Bulgaria s-ar afla in discutii cu FMI pentru un imprumut", dar nu citeaza surse.

Speculatiile FAZ se bazeaza pe faptul ca in actuala situatie fragila, vecini ai Romaniei - precum Ungaria si Ucraina - au facut deja acest pas.

O serie de alte publicatii de limba germana - Financial Times Deutschland, Die Presse, Welt Online - relateaza la randul lor ca Romania ar fi urmatoarea tara din UE afectata de turbulentele financiare.

FMI a acordat pana in prezent ajutoare financiare Ucrainei, Ungariei, Georgiei si Islandei.

Relatarile vin in contextul in care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat, cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B' - nivel care este in afara categoriei de "investment grade" -, motivand ca riscurilor legate de finantarea tarii au crescut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri