Ministrul muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca decizia Guvernului de a accepta de la 1 aprilie cresterea salariilor profesorilor este conditionata de reforma si de o noua lege a salarizarii bugetarilor.
"Profesorii vor primi drepturile aferente, adica majorarea salariilor cu 50%, daca la 1 aprilie 2009 va intra in vigoare noua lege a salarizarii personalului din sectorul bugetar", a declarat, citata de NewsIn, ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Ministrul a spus ca decizia Guvernului se aplica astfel incat profesorii sa primeasca salarii sporite cu 50% din luna mai.

Reprezentantii Guvernului au afirmat in repetate randuri ca efortul financiar al maririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi sustinut si ca aplicarea Legii votate de Parlament ar duce fie la majorarea deficitului bugetar la 7% in 2009, fie la reducerea cheltuielilor cu investitiile.

Potrivit analizei realizate de Executiv si trimise Presedintiei, majorarea concomitenta a salariilor bugetarilor si a punctului de pensie pentru grupele I si II de munca, in forma votata de Parlament, va duce in final la o inflatie de doua cifre si la disponibilizarea a circa 300.000 de angajati.

Consecintele majorarii salariilor profesorilor cu 50% ar fi urmate, potrivit Executivului, de presiuni din partea celorlalte categorii de bugetari si din partea personalului din sectorul privat, pentru alinierea nivelului salariului la cel aprobat pentru personalul din invatamant.

Majorarea cu 50% a salariilor tuturor categoriilor de personal care se finanteaza din fonduri publice determina cheltuieli bugetare suplimentare in anul 2009 de circa 21 de miliarde de lei (aproape 4% din PIB), la care, daca s-ar adauga si influentele ce decurg din cresterea punctului de pensie - raportat la salariul mediu brut pe economie - rezulta un efort bugetar total de 36 de miliarde de lei, respectiv 6,2% din PIB.

Guvernul estimeaza, in consecinta, o reducere a cresterii economice cu patru puncte procentuale (de la 6% la 2% ) si o crestere a ponderii deficitului comercial si de cont curent in PIB cu aproape patru puncte procentuale fata de scenariul de baza, din cauza cresterii importurilor cu circa cinci miliarde de euro.

Presedintele Traian Basescu a calificat declaratiile premierului Tariceanu privind criza economica la care s-ar ajunge daca ar creste salariile profesorilor drept "o operatiune de manipulare a opiniei publice" si spune ca acesta exagereaza, incercand sa creeze o imagine "apocaliptica". Seful statului a declarat ieri ca suspendarea aplicarii legii pentru majorarea salariilor profesorilor printr-o ordonanta de urgenta ar fi „nedemocratica” si „o mare eroare”.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca ar putea fi necesara reconsiderarea deciziei de a creste salariile din invatamant cu 50%, in conditiile in care, potrivit estimarilor institutiei, majorarea va avea un impact asupra bugetului de peste 0,75% din PIB in 2009.

FMI mai estimeaza ca, daca majorarea de 50% va fi extinsa pentru tot sectorul bugetar, impactul va fi de peste 4% din produsul intern brut (PIB).

"Aceasta va trimite un semnal rau pietelor financiare. Chiar inainte ca majorarea salariilor sa fie decisa, sursele de finantare publice si private se imputinau, leul era sub presiune, prima de risc la imprumuturile suverane ale Romaniei atingea maxime istorice, iar dobanzile pe piata locala cresteau substantial", avertizeaza FMI.

Reprezentantii institutiei comenteaza ca salariul mediu din sectorul public este deja mai mare decat cel din sectorul privat, astfel incat o crestere salariala de aceasta marime va atrage cereri similare in privinta retributiilor in sectorul privat, "afectand competitivitatea Romaniei si ducand la niveluri ale inflatiei pe care Romania nu le-a mai inregistrat de mult timp".

FMI mentioneaza ca mediul extern este in prezent foarte dificil pentru Romania, in conditiile in care in tarile dezvoltate are loc un proces de reducere a indatorarii, ceea ce are "implicatii profunde" asupra pietelor emergente. Astfel, decizia de luni a agentiei de rating S&P, de a scoate Romania din categoria de investment grade, va avea, probabil, drept consecinta reducerea in continuare a increderii in economia romaneasca, considera institutia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri