Astfel, potrivit opiniilor exprimate in octombrie 2008 de managerii companiilor, pentru intervalul octombrie - decembrie 2008 se prevede o crestere moderata a activitatii din industria prelucratoare si comertul cu amanuntul, scaderea cu o zecime a activitatii din constructii, precum si o tendinta pozitiva a activitatii din servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Exportul de produse finite romanesti in UE s-ar putea stabiliza in urmatoarele 3 luni

Managerii din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere usoara a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +13%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +8%).

Exportul de produse finite va avea o tendinta de stabilitate, de asemenea, si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene.

In ansamblul industriei prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 75% din opiniile exprimate. Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +34%), intr-un ritm mai rapid decat in estimarea precedenta (sold conjunctural +25%).

Scadere atat a volumului productiei, cat si a stocurilor, in constructii

Conform estimarilor din luna octombrie 2008, pentru urmatoarele trei luni, se prognozeaza o tendinta de scadere a volumului productiei (sold conjunctural -10%), dar si a stocului de contracte si comenzi din constructii (sold conjunctural -9%).

Managerii estimeaza ca si numarul de salariati din acest sector ar putea scadea cu 7%, in schimb preturile lucrarilor de constructii ar putea creste intr-un ritm accelerat (sold conjunctural +48%).

Temperare in comertul cu amanuntul

Citeste si:

Pentru lunile octombrie - decembrie din acest an, managerii sunt mai rezervati in ceea ce priveste estimarea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +19% in octombrie, fata de 27% inregistrat in luna septembrie).

De asemenea, potrivit opiniei celor intervievati, situatia economica va inregistra un sold conjunctural de +29%, fata de +41% cat a fost soldul conjunctural in luna anterioara. Diminuarea este influentata de scaderea comenzilor estimata pentru sectorul comertului cu autovehicule, cu piese si accesorii pentru autovehicule si comertul cu motociclete (sold conjunctural -14%), dar si a estimarii situatiei economice din acelasi sector, pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -11%).

In luna octombrie 2008, volumul stocurilor de marfuri ar putea ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul, potrivit a 76% din opiniile exprimate. In plus, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+8% sold conjunctural).

Managerii firmelor estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor avansa intr-un ritm rapid (sold conjunctural +42%).

Afacerile firmelor mari din servicii ar putea creste cel mai mult

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +29%. Pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se afla companiile mari (250-499 de salariati), la care soldul conjunctural inregistrat este de +46%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +29% si firmele mici (1-49 de salariati ), sold conjunctural de +22%.

Conform estimarilor din luna octombrie 2008, cererea de servicii isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, tendinta ascendenta pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +23%).

In sectorul serviciilor se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural 9%). De asemenea, managerii considera ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +29%).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se mai arata in comunicatul Statisticii.