Situatia economica internationala nu va influenta procedurile de pregatire pentru privatizarea societatilor din portofoliu AVAS, institutia precizand ca pana la sfarsitul anului doreste sa lanseze la privatizare Oltchim, Complex Energetic Craiova, Cuprumin Abrud, IOR Bucuresti.
"Pregatirea unei societati pentru privatizare nu tine, exclusiv, de activitatea si determinarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Cu toate acestea, procedurile de pregatire pentru privatizarea celorlalte societati comerciale din programul AVAS pentru 2008 sunt in derulare, in diferite stadii. Printre societatile comerciale pe care AVAS doreste sa le lanseze la privatizare pana la sfarsitul anului, mentionam: Oltchim, Complex Energetic Craiova, Cuprumin Abrud, IOR Bucuresti", au declarat, potrivit NewsIn, reprezentanti ai Autoritatii.

Potrivit datelor AVAS, din cele 60 de societati comerciale la care AVAS detinea pachetul majoritar de actiuni la inceputul anului 2008, cinci dintre acestea au contracte de vanzare-cumparare de actiuni incheiate (Master Bucuresti, Olimp Estival 2000 Olimp, Spid Targu Mures, Recons Iasi, Agromec Rimetea), o societate comerciala se afla in stadiul negocierilor pentru oferta de privatizare (IAR Ghimbav) si doua societati comerciale au anunt pentru ofertele de privatizare (Avioane Craiova, Splai Bucuresti).

Pentru alte patru societati comerciale s-a revocat oferta la solicitarea Comisiei Europene, deoarece ofertele cuprindeau posibile elemente de ajutor de stat (INAR Brasov, Cuprumin Abrud, ISCIR - CERT Bucuresti, ITEC Brazi).

De asemenea, sunt trei societati comerciale pentru care nu s-a incheiat contract de vanzare-cumparare (Industrializarea Laptelui Bistrita, Casstil Bucuresti, Iprochim Bucuresti), iar alte doua societati comerciale (Baneasa (IPRS) Voluntari si Minbucovina Vatra Dornei) sunt in proces de lichidare. Potrivit AVAS, restul societatilor se afla in diferite stadii premergatoare demararii procesului de privatizare.

"Dupa modificarea cadrului legislativ referitor la privatizarea societatilor comerciale cu profil de cercetare-dezvoltare, societatile comerciale cu acest profil ramase in portofoliul AVAS vor fi lansate la privatizare in cel mai scurt timp posibil", au mai spus reprezentantii AVAS.

La inceputul lunii august AVAS detinea pachete minoritare de actiuni la 222 de societati comerciale, 44 dintre acestea au fost oferite spre vanzare de la inceputul anului 2008, din care pentru 18 societati au fost incheiate 21 contracte vanzare-cumparare actiuni, iar pentru alte 10 societati care au fost oferite spre vanzare in intervalul 1 ianuarie -30 iunie 2008, nu s-a reusit incheierea de contracte de vanzare-cumparare actiuni din cauza interesului scazut al investitorilor.

Conform informatiilor AVAS, 16 societati sunt in prezent scoase la vanzare sau sunt in curs de publicare a anuntului de vanzare actiuni.

De asemenea, 34 societati (din care 10 societati incluse in programul pe 2008) au fost actionate in instanta pentru netransmiterea documentatiei de privatizare catre AVAS, iar 123 societati au fost identificate cu situatie patrimoniala neclara, nereguli majorare capital social cu valoarea terenurilor, din care 73 societati sunt incluse in programul pe 2008.

La inceputul anului 2008, AVAS a anuntat obiectivele privind procesul de trecere in proprietate privata. Acestea au fost stabilite in functie de portofoliul Autoritatii, in conditiile in care, la inceputul anului 2006, AVAS finalizase privatizarea a peste 90% din societatile pe care le detinea, dar preluase portofoliul OPSPI din domeniul energetic si al apararii, unde legislatia in vigoare nu permitea privatizarea.

Astfel, obiectivele stabilite de AVAS pentru anul 2008 au avut in vedere selectarea societatilor comerciale din portofoliul institutiei care pot fi oferite la privatizare, initierea procedurilor de privatizare pentru societatile din portofoliul AVAS, care fac parte din programul de privatizare, vanzarea pachetelor minoritare cotate la bursa si modificarea legislatiei in conformitate cu cerintele Comisiei Europene.

Dupa fixarea obiectivelor s-a realizat o analiza detaliata a societatilor comerciale neprivatizate din portofoliul AVAS pentru stabilirea strategiilor punctuale de privatizare/declansare a procedurilor de lichidare, prin coroborarea situatiei lor economico-financiare cu interesul manifestat de potentialii investitori.

Societatile minoritare au fost selectate in functie de valoarea de piata, rapiditatea estimata pentru finalizarea contractului de privatizare si volumul tranzactiilor din ultimele sase luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri