"Credem ca vom reusi sa obtinem prelungirea termenului pentru plata proiectelor SAPARD, in caz contrar, vom suporta platile din bugetul de stat", a declarat Cornelia Mihai.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania, a reluat la 3 octombrie platile catre 600 de beneficiari ai programului SAPARD, plati care s-au ridicat la 72 de milioane de euro, potrivit directorului interimar al APDRP, Sorin Radu.

APDRP a primit confirmarea din partea Fondului National din cadrul Ministerului Finantelor pentru reluarea platilor prin programul SAPARD, in urma cu trei saptamani.

Fondul National a solicitat APDRP respectarea unor conditii legate de verificarea de catre Agentia de Plati a tuturor cererilor de plata aflate in sistem, conform noilor manuale de procedura consolidata.

Citeste si:

Platile prin Progamul SAPARD au fost suspendate dupa o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie. Aceasta facea parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual si a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a programului SAPARD.

Recomandarile Comisiei Europene au vizat in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD. Bruxelles-ul a cerut autoritatilor romane sa elaboreze un plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate, cu termen de finalizare in 31 august 2008.

Romania trebuie sa mai primeasca de la UE, in cadrul Programului SAPARD, 200 milioane euro, pentru care verificarile se vor face dupa noile proceduri.

Totodata, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Laszlo Klarik, si-a dat demisia luna trecuta iar conducerea institutiei este asigurata acum de catre Sorin Radu.