O delegatie comuna a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale vine la Bucuresti in perioada 3-14 noiembrie in scopul evaluarii sistemului financiar romanesc, a anuntat sambata biroul reprezentantului FMI pentru Romania si Bulgaria, precizand ca nu se va negocia vreun sprijin financiar.
Misiunea este o continuare a celei din 2003, ce a realizat primul Program de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) in Romania.

Realizarea acestei evaluari a fost solicitata de autoritatile romane, iar perioada de desfasurare a fost decisa anul trecut, potrivit comunicatului FMI, semnat de reprezentantul institutiei pentru Romania si Bulgaria, Juan J. Fernandez-Ansola.

"Delegatia nu va discuta sau negocia asistenta financiara din partea FMI pentru Romania, iar rezultatele ei vor fi facute publice impreuna cu incheierea cosultarilor din 2009 din cadrul Articolului IV", se mai spune in comunicat.
FMI conduce procesul de supraveghere in mod regulat in Romania prin Consultarile din cadrul Articolului IV, exercitiul FSAP fiind iterat in 2003.

Romania, urmatoarea tara care va cere ajutorul FMI?


Banca Mondiala, pregatita sa ajute Romania in contextul crizei

FMI: Cresterea economica a Romaniei se va tempera la 4-5% in 2009

Marti, FMI precizase ca nu se afla in discutii legate de un eventual sprijin financiar acordat Romaniei, ca reactie la relatarile din presa internationala, care includeau Romania intr-un grup de tari care ar putea primi ajutor de la institutie.

"Am luat cunostinta de referirea din The Economist de saptamana trecuta la anumite tari, inclusiv Romania, care ar fi in discutii cu FMI despre un sprijin financiar. Nu avem discutii despre vreun astfel de sprijin in acest moment cu Romania, dar mentinem o politica de dialog permanent cu autoritatile romane", se mentiona in comunicatul FMI, semnat tot de reprezentantul institutiei pentru Romania si Bulgaria.

Relatarile veneau in contextul in care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat, luni, cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B' - nivel care este in afara categoriei de "investment grade" -, motivand ca riscurile legate de finantarea tarii au crescut.

Presiunea pietei ar putea determina Romania sa coopereze cu FMI

Presiunea pietei ar putea determina in cele din urma Romania sa coopereze cu Fondul Monetar International, a declarat Barbara Nestor, economist specializat pe pietele emergente la banca germana Commerzbank, intr-un articol aparut in The Guradian.

Potrivit ziarului britanic, Romania a respins ajutorul Fondului Monetar International deoarece guvernul nu a acceptat o reducere semnificativa a cheltuielilor publice. “Este putin probabil ca Romania sa reziste mult timp fara un ajutor de la FMI intrucat, chiar daca este singura tara din regiune care nu a cerut sprijin, ar putea fi determinata de catre investitori sa colaboreze cu Fondul Monetar International”, sustine Barbara Nestor.

Un articol publicat de Times Online arata ca Romania, Bulgaria si statele baltice ar putea recurge la imprumuturi din partea Fondului Monetar International (FMI), pentru a-si acoperi dezechilibrele bugetare.

In contextul crizei financiare Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria ar putea cere ajutorul FMI, daca vor continua sa foloseasca rezervele valutare pentru plata importurilor, sustinerea cursului valutar si acoperirea datoriilor, a declarat Neil Shearing, de la Capital Economics pentru International Herald Tribune.

FMI: Tarile emergente sunt victime ale crizei financiare internationale

Stratfor: Romania, predispusa la colaps economic

BERD: Europa Centrala si de Est - cea mai grava criza din 1991
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri