Comisionul de pana la 7% pentru incasarea de taxe, impozite si contributii de la alte institutii publice are ca scop recuperarea cheltuielilor rezultate in urma administrarii silite, fara a transforma Fiscul intr-o institutie bazata pe profit, a precizat ANAF.

Replica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a venit dupa ce, vineri, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, spre reexaminare, o lege privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale ale carei prevederi transforma ANAF intr-o institutie bazata pe profit, situatie neconforma cu statutul si natura juridica a unei institutii publice a statului.

"Aceste cheltuieli sunt acoperite din sumele prevazute in bugetul de stat, insa, in conditiile in care sumele sunt destinate exclusiv gestionarii taxelor, impozitelor si contributiilor ce vin la bugetul consolidat de stat, a aparut necesitatea gasirii de resurse financiare pentru a acoperi cheltuielile rezultate din activitatea de recuperare a creantelor in contul altor institutii decat ANAF", a precizat purtatorul de cuvant al Fiscului, Andrei Stefan.

Reprezentantul ANAF a mentionat, de asemenea, faptul ca valoarea comisionului nu este stabilita la 7%.
"Precizam ca valoarea comisionului nu este fixata la 7%, ci variaza intre 0 si 7%, in functie de rezultatul negocierii dintre institutia publica respectiva si ANAF", a mai spus stefan.

Acesta a adaugat ca instituirea comisionului "nu poate oferi posibilitatea legala de a transforma ANAF intr-o institutie bazata pe profit, asemenea unei socitati comerciale", referindu-se la faptul ca Basescu spusese ca posibilitatea retinerii acestor sume ca venituri proprii reprezinta o forma legala de transformare a ANAF "dintr-o institutie publica bugetara intr-o institutie bazata pe profit, asemenea unei societati comerciale".

In comunicat se mai arata ca "acest comision poate fi regasit si in alte state membre ale Uniunii Europene, unde agentiile fiscale se implica in colectarea taxelor si impozitelor percepute de celelalte institutii".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Stingerea eronata a debitelor stabilite prin decizii de impunere
Setari Cookie-uri