Potrivit unui raport pentru ianuarie publicat de Bank Austria Creditanstalt, situatia din Romania ultimelor luni a pregatit mai multe surprize la nivel economic. Introducerea cotei unice de impozitare va accentua factorul de atractivitate pentru investitorii straini. Perspectivele de crestere economica, mentinerea unui curs fiscal disciplinat si apropierea momentului aderarii i-au adus Romaniei o prima notare cu Investment Grade din partea Agentiei internationale de rating Fitch. Cu toate acestea, 2005 nu va fi usor nici pentru guvernanti, si nici pentru populatie, apreciaza analistii austrieci. Masuri de reforma precum liberalizarea partiala a pietei de capital, reforma monetara si continuarea reformelor structurale vor fi din plin resimtite de toti romanii, conchid specialistii de la Bank Austria Creditanstalt.

Pe de alta parte, potrivit estimarilor exprimate in ianuarie 2005 de catre managerii societatilor comerciale si prelucrate de catre Institutul National de Statistica (INS), se contureaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a activitatii din industrie, comertul cu amanuntul, servicii si o tendinta de stabilitate a activitatii din constructii, in raport cu cele trei luni anterioare. Astfel, rezultatele anchetei desfasurate de catre INS evidentiaza pentru urmatoarele trei luni cresterea in continuare a volumului productiei din industria prelucratoare.
Aceasta tendinta fiind sustinuta de evolutia ascendenta a volumului de contracte si comenzi si de tendinta de stabilitate a numarului de salariati. Conform estimarilor specialistilor de la statistica, pentru urmatoarele trei luni se prognozeaza o tendinta de stabilitate a activitatii de productie din constructii si a stocului de contracte si comenzi. Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza o scadere a acestuia in cadrul sectorului industriei prelucratoare. Managerii intreprinderilor comerciale care au raspuns la ancheta de opinie estimeaza pentru urmatoarele trei luni, pe total activitate, o tendinta pozitiva a vanzarilor de marfuri, desi aceasta va fi mai slaba in intensitate, fata de perioada anterioara. Aceasta tendinta este influentata de factorul sezonier, cu specific de varf in trimestrul IV.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri