Pe piata interna s-a inregistrat o crestere a livrarilor cu 4% fata de 2006, in timp ce exportul in acest sector a scazut cu 5,9%.

Ca valoare, livrarile din 2007 s-au mentinut, in termeni reali, la nivelul anului 2006, potrivit INS.
Cresterea livrarilor pe piata interna a fost sustinuta atat de energia electrica si termica, gaze si apa (+10,9%) cat si de industria prelucratoare (+4,5%), in timp ce industria extractiva a inregistrat o scadere cu 14,8%.

Livrarile pe piata externa au inregistrat scaderi in toate cele trei sectoare industriale, cea mai mare fiind raportata in ce priveste energia electrica si termica, gaze si apa, de 46,8%, urmata de industria extractiva, cu o comprimare a livrarilor de 38,8%, si de industria prelucratoare, cu un minus de 5,2%.

In industria prelucratoare, cea mai mare crestere pe total (piata interna si piata externa) a valorii livrarilor de produse si servicii fata de anul 2006, s-a inregistrat la fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (+25,6%) urmata de fabricarea altor produse din minerale nemetalice (+24,7%), de industria mijloacelor de transport (+12,7%), industria de echipamente electrice si optice (+7,9%), fabricarea lemnului si a produselor din lemn (+7,6%).

Industria textila si a produselor textile a reprezentat in 2007 activitatea cu cea mai puternica orientare spre export din cadrul industriei prelucratoare, iar activitatea preponderent orientata spre piata interna a fost industria alimentara, a bauturilor si a tutunului.

Citeste si:

Astfel, industria textila si a produselor textile a livrat pe piata externa 78,3% din produse, industria pielariei si a produselor din piele (78%), industria de echipamente electrice si optice (73,5%) si industria mijloacelor de transport (62,6%).

Industria alimentara, a bauturilor si a tutunului a fost orientata predominant spre piata interna (95,2%) urmata de fabricarea altor produse din minerale nemetalice (88,9%), fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, editarea si tiparirea publicatiilor (87%) si de fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (68,4%).

Potrivit datelor INS, atat activitatile din industria extractiva, cat si din energia electrica si termica, gaze si apa sunt orientate aproape in intregime spre piata interna.

Sursa datelor o constituie Cercetarea statistica anuala privind produsele si serviciile industriale (PRODROM A), in conformitate cu Regulamentul Consiliului European nr. 3924/1991 si Regulamentul Comisiei nr. 912/2004, referitoare la ancheta comunitara europeana privind productia industriala.
Cercetarea statistica este de tip selectiv si are la baza date colectate de la circa 13.000 operatori economici.