Bruxelles-ul a urcat estimarile pentru cresterea economica a Romaniei in 2008, la 8,5%, datorita rezultatelor din agricultura, dar vede o temperare abrupta a avansului in 2009, la 4,7%, ca urmare a efectelor crizei economice si financiare internationale.

Comisia Europeana (CE) a revizuit estimarile de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 8,5% de la 6,2%, in prognoza de primavara, in timp ce pentru 2009, analistii CE anticipeaza o temperare mai puternica a avansului produsului intern brut (PIB), la 4,7% de la 5,1%. Pentru 2010, CE estimeaza o crestere a economiei romanesti cu 5%.

"Economia Romaniei se supraincalzeste, insa cresterea economica incepe sa incetineasca. Totusi, deficitul de cont curent ramane la niveluri ingrijoratoare, chiar daca in scadere usoara. Aceasta, alaturi de inrautatirea perspectivei fiscale, extionde vulnerabilitatea Romaniei la socurile externe, cu precadere in aceasta perioada de criza financiara globala", se arata in prognoza CE.

Economistii CE estimeaza ca, in perioada umatoare, cererea interna se va modera, insa cresterea economica se va mentine la un nivel ridicat datorita rezultatelor bune din agricultura, ce urmeaza secetei severe din 2007.

"Este de asteptat ca cererea interna sa-si incetinesca cresterea, ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare cauzata de politica monetara, dar si a situatiei financiare internationale. In plus, este probabil ca cererea va fi afectata si de scaderea increderii consumatorilor si investitorilor", se mai arata in prognoza de toamna a Comisiei Europene.

Bruxelles-ul estimeaza temperarea cresterii exporturilor, ca urmare a perspectivelor mai slabe pentru economia zonei euro, catre care se indreapta circa 70% din totalul exporturilor Romaniei.

"Totusi, imbunatatirea competitivitatii la export, consecinta mai ales a investitiilor straine directe, ar putea juca un rol important mai ales catre sfarsitul perioadei analizate", potrivit CE.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) prevede, pentru acest an, un avans al PIB de 9,1%, pe care il vede temperandu-se la 6% in 2009.

La nivelul Uniunii Europene (UE), CE estimeaza o crestere economica de 1,4% in 2008, nivel la jumatate fata de cel din 2007, si o temperare severa in 2009, la 0,2%. In 2010, economia UE ar urma sa isi revina si sa avanseze cu 1,1%, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Europene.

In zona euro, cresterea economica este estimata la 1,2% in 2008, 0,1% in 2009, respectiv 0,9% in 2010.
Prognoza CE indica faptul ca economiile din UE vor fi puternic afectate de criza financiara, care este accentuata de caderea pietei imobiliare din cateva economii europene si de diminuarea cererii externe de produse.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu: Vom linisti piata cu masuri destinate reducerii deficitului