"Suntem tentati sa luam in considerare o crestere economica la un nivel mai scazut fata de 5-6%, cat aveam inainte", a spus Isarescu.

Noul nivel al inflatiei estimat pentru sfarsitul anului viitor se mentine, insa, in culoarul de plus sau minus 1 punct procentual ce incadreaza tinta de inflatie pe 2009, de 3,5%, potrivit NewsIn.

"Factorii care actioneaza in sensul accentuarii inflatiei sunt presiunile din partea excesului de cerere, alimentat de cresterea economica mai rapida si de o conduita mai stimulativa a politicii fiscale si a veniturilor", a declarat Isarescu.

De asemenea, scenariul este mai putin favorabil in privinta evolutiei preturilor importurilor, desi au fost si factori favorabili, precum petrolul, care s-au ieftinit puternic. BNR ia in calcul o evolutie mai favorabila a preturilor petrolului pe intregul interval analizat, a explicat Isarescu, in conditiile in care prognoza anterioara lua in calcul un pret mediu anual de 140 dolari/baril.

Citeste si:

In prezent, titeiul s-a ieftinit la mai putin de 70 dolari/baril.

BNR ia in calcul, in perioada urmatoare, o repatriere mai accentuata a profiturilor din Romania si, prin urmare, o scadere a reinvestirii profiturilor, precum si o temperare a ritmului de crestere a exporturilor, a precizat guvernatorul BNR.

Fata de estimarile anterioare, de 5-6% pentru cresterea economica a Romaniei din 2009, in prezent, BNR nu exclude o temperare mai puternica.