Piata locala de textile va resimti efectele crizei incepand cu primul trimestru al anului viitor cand productia industriala va scadea cu 25-30% comparativ cu 2008 si numarul salariatilor se va diminua simtitor, a declarat pentru NewsIn, presedintele FEPAIUS, Maria Grapini.
"Aceasta criza a inceput deja sa ne afecteze, iar impactul se va vedea cel mai bine incepand cu primul trimestru din 2009. Suntem pe un trend descrescator si estimez ca din aceasta cauza in 2009 productia industriala de textile va scadea cu 25-30%" a declarat presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Maria Grapini.

Aceasta a adaugat ca firmele de textile nu mai pot suporta majorarea dobanzii, iar comenzile la export, incheiate de regula in aceasta perioada a anului intarzie sa apara.

"Dobanda s-a majorat de 2,5 ori, iar firmele nu mai pot face fata. Multe dintre ele erau inscrise in programe de cofinantare, dar s-au retras pentru ca nu mai au bani pentru alte investitii. Mai mult, intreprinzatorii sunt panicati, pentru ca si comenzile la export au scazut foarte mult" sustine Maria Grapini.

Situatia creata se va reflecta in primul rand asupra fortei de munca, aflata oricum in scadere atat din cauza migratiei muncitorilor, cat si a inchiderii multor intreprinderi mici. Astfel, potrivit lui Grapini in primele sapte luni numarul salariatilor din industria textila s-a micsorat cu 58.000 muncitori fata de perioada similara din 2007 si va continua sa scada ca urmare a crizei financiare.

"Statul trebuie sa ia masuri, sa se apuce sa dea de lucru oamenilor disponibilizati, pentru ca situatia este foarte grava. Cred ca pana la sfarsitul anului vor mai fi disponbilizati cel putin 10.000-15.000 de muncitori" a mai spus Grapini.

Potrivit datelor furnizate la inceputul anului de FEPAIUS pentru NewsIn, in 2007, numarul de salariati din industria textila a ajuns la 347.000 de oameni, de la 393.000 de oameni in 2006.

Maria Grapini s-a intalnit luni cu reprezentanti ai Consiliului de Export pentru a discuta efectele crizei asupra industriei romanesti de textile. In urma intalnirii, Consiliul de Export va inainta Premierului o scrisoare care va contine o serie de propuneri ce ar putea diminua impactul crizei asupra mai multor segmente din economia romaneasca.

"Am propus ca diferenta de dobanda din momentul contractarii creditului (de firmele de textile - n. red.) pana in prezent sa fie suportata de EximBank (Banca de Export-Import a Romaniei) si am cerut crearea unui fond de risc din Bugetul de Stat" a mai precizat Grapini.

Piata romaneasca de textile se afla pe un trend descendent de circa doi ani, cel mai concludent exemplu fiind productia industriala de textile care a ajuns anul trecut la valoarea de 9,38 miliarde lei, in scadere cu circa 12% comparativ cu 2006. In luna aprilie, producatorii nationali din industria textila au cerut sprijinul Guvernului pentru iesirea din criza, printre propunerile de atunci numarandu-se elaborarea unor proiecte de valorificare la export a marcilor romanesti de textile, promovarea unor politici de sustinere fiscala pentru dezvoltarea companiilor de profil in zonele rurale, dar si incurajarea micilor intreprinzatori sau tinerilor designeri romani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri