Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 12,7% in septembrie 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut, cea mai mare contributie avand-o industria energiei electrice si termice, gaze si apa, unde afacerile au sporit cu 14,3%, potrivit datelor publicate de Statistica.

Afacerile industriale avusesera un ritm anual de crestere la 6%, in august.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in luna septembrie, o alta contributie importanta la cresterea cifrei de afaceri pe ansamblul industriei a avut-o industria prelucratoare, care a avut un avans anual de 12,9%, in timp ce in sectorul extractiv, afacerile au sporit cu 3,6%.

Pe marile grupe industriale, cea mai importanta crestere a cifrei de afaceri a fost inregistrata in industria bunurilor de capital, de 33,8%. Cresteri mai modeste au fost raportate in afacerile din industria bunurilor de folosinta indelungata, de 12%, segmentul bunurilor de uz curent, de 8,8%, cel al bunurilor intermediare, de 8%, in timp ce in industria energetica s-a inregistrat un avans modest al cifrei de afaceri de 1,5%.

Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a crescut, pe ansamblu, cu 13,5% in septembrie, crestere sustinuta de toate ramurile industriale. Cel mai mare ritm de crestere lunara a afacerilor a fost raportat in industria prelucratoare, de 13,9%, urmat de sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa, unde afacerile au sporit cu 11,3%, si de industria extractiva, cu 8,4%.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a inregistrat cresteri semnificative in industria bunurilor de capital, de 37,5%, in sectorul bunurilor de folosinta indelungata, de 23,3%, in industria bunurilor de uz curent, de 7%, in cea energetica, de 6,4%, si in segmentul bunurilor intermediare, de 6%.

In primele noua luni ale acestui an, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,9 %, comparativ cu perioada similara a anului trecut, crestere sustinuta de industria energiei electrice si termice, gaze si apa (24,8%) si de industria prelucratoare (6,3%), in timp ce afacerile din industria extractiva au scazut cu 1,6%.

In intervalul ianuarie-septembrie 2008, majorarea cifrei de afaceri pe marile grupe industriale a avut la baza cresterile din industria bunurilor de capital, de 20,6%, industria energetica, de 12,7%, a bunurilor intermediare, de 6,1%, si cea a bunurilor de folosinta indelungata, de 4,8%, care au compensat diminuarea cu 1,2% a afacerilor din industria bunurilor de uz curent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Salariul mediu al romanilor se apropie de 3.200 de lei