Cresterea anuala a preturilor productiei industriale, de 17%, in septembrie, a plasat Romania pe locul cinci in Uniunea Europeana (UE), inaintea sa situandu-se Luxemburg, cu scumpiri de 25,6%, Danemarca, cu 19,9%, Marea Britanie, cu 19,4% si Lituania, cu 18,1%, a anuntat Eurostat.

Potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, la nivelul blocului comunitar, cele mai mici cresteri ale preturilor au fost inregistrate, in septembrie 2008 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in Cehia si Irlanda, de cate 5,5%, urmate de Slovacia, cu 5,7%, informeaza NewsIn.

Pe ansamblul Uniunii Europene, preturile productiei industriale au crescut, in septembrie 2008, cu 10,1% fata de septembrie 2007, in timp ce in zona euro, avansul a fost de 7,9%.

In septembrie 2008, preturile productiei industriale, cu exceptia sectorului energetic, au crescut cu 4,8% in UE si cu 4,1% in zona euro fata de luna similara din 2007, in timp ce preturile la energie s-au majorat cu 25,7% in blocul european, respectiv cu 20,3% in zona euro, in acelasi interval.

Preturile bunurilor intermediare au avansat cu 6,5% in UE, respectiv cu 5,8% in zona euro. Pretul bunurilor de uz curent s-a majorat cu 4,5% in UE, respectiv cu 3,4% in zona euro. Cresteri mai mici ale preturilor au inregistrat bunurile de folosinta indelungata, de 2,7% in cadrul statelor membre si de 2,5% in zona euro, in timp ce bunurile de capital s-au scumpit cu 2,8%, respectiv cu 2,2%.

Fata de luna anterioara, in Romania, preturile productiei industriale au scazut cu 0,9% in septembrie, potrivit Eurostat. O tendinta similara de reducere a preturilor productiei industriale a fost inregistrata deopotriva in Uniunea Europeana si in zona euro, unde preturile au scazut cu cate 0,2%.

Potrivit calculelor Institutului National de Statistica (INS), publicate marti, preturile productiei industriale din Romania au crescut cu 18,61% in septembrie, fata de aceeasi luna din 2007, dar au scazut cu 0,09% fata de luna precedenta din acest an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE