Comisia Europeana (CE) a aprobat joi prelungirea cu un an, pana la sfarsitul lui 2009, a termenelor de plata pentru proiectele depuse in 2006 pentru accesarea fondurilor SAPARD, a declarat pentru NewsIn ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
Miercuri, purtatorul de cuvant al CE, Michael Mann declara ca Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura a avut "o discutie tehnica" marti, dar nu a luat nici o decizie privind prelungirea cu un an a platilor SAPARD pentru Romania, asteptand rezultatele auditului in curs.

"Nu ma astept ca o decizie de prelungire a programului SAPARD sa fie luata inainte de sfarsitul anului. Ea va depinde, fireste, de rezultatele auditului independent din aceasta luna", a spus Michael Mann.

Prelungirea programului de preaderare SAPARD, initiat in 2000 si care ar urma sa expire la sfarsitul acestui an, ar permite Romaniei sa nu piarda cele cateva zeci de milioane de euro care ar mai putea fi rambursate din bugetul comunitar.

Comisia Europeana a decis sa suspende platile SAPARD in urma unei misiuni de audit ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie si care a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali.

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania, si-a dat demisia luna trecuta in urma acestei masuri CE.

Reluarea platilor nu poate fi facuta decat daca auditul independent solicitat de CE si care urma sa aiba loc luna aceasta se dovedeste a fi pozitiv. Autoritatile romane au dat insa asigurari ca beneficiarii isi vor primi banii, platile fiind deja suportate din bugetul de stat.

"Credem ca vom reusi sa obtinem prelungirea termenului pentru plata proiectelor SAPARD, in caz contrar, vom suporta platile din bugetul de stat", a declarat secretarul de stat din Ministerul agriculturii si dezvoltarii rurale, Cornelia Mihai.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a reluat la 3 octombrie platile catre 600 de beneficiari ai programului SAPARD, plati care s-au ridicat la 72 de milioane de euro, potrivit directorului interimar al APDRP, Sorin Radu.

APDRP a primit confirmarea din partea Fondului National din cadrul Ministerului Finantelor pentru reluarea platilor prin programul SAPARD in urma cu trei saptamani. Fondul National a solicitat APDRP respectarea unor conditii legate de verificarea de catre Agentia dePlati a tuturor cererilor de plata aflate in sistem, conform noilor manuale de procedura consolidata.

Termenul-limita de depunere a cererilor de plata pentru pro­iectele SAPARD, demarat in anul 2000, a expirat la 31 octombrie, iar APDRP trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca proiectele sa fie rambursate din bugetul comunitar.

Confruntati cu un numar mare de proiecte, reprezentantii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri