Presedintele Traian Basescu (foto) a anuntat inainte de a pleca la summit-ul informal al UE ca Romania va pleda, la Bruxelles, pentru o putere mai mare a Uniunii in cadrul FMI, in contextul in care criza financiara, in opinia presedintelui, ar avea la origini supraveghere defectuoasa si coruptie.
Traian Basescu a facut o declaratie pe aeroport, inainte de a pleca la Bruxelles, impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu, la summitul informal pe tema pozitiei Uniunii Europene la reuniunea initiata de presedintele George Bush pe tema crizei financiare. Seful statului a anuntat care va fi pledoaria Romaniei in cadrul discutiilor cu liderii europeni la care urmeaza sa se decida solutiile europene la criza financiara.

In opinia lui Traian Basescu, reuniunea care va urma la Washington poate fi momentul in care sa se inceapa refacerea arhitecturii de supraveghere a sistemului economic international. Basescu spune ca, in opinia sa, in momentul de fata criza are doua caracteristici majore: criza macroeconomica, generata de criza financiara cu repercusiuni in cea economica si o criza de reglementare si spraveghere, potrivit NewsIn.

"Eu vreau sa folosesc termenii cei mai delicati, dar vreau sa intelegeti foarte bine ca in cea de-a doua criza nu e vorba numai de lipsa de reglementari in sistemul financiar international, noi vizam si introducerea unor masuri care sa faca imposibila actiunea pe pietele financiare atunci cand esti in situatia de conflict de interese sau, de asemenea, sa poata fi introduse reglementari care sa previna actele de coruptie la nivelul institutiilor financiare nationale si internationale", a spus Basescu.

Romania pleaca, asadar, la Bruxelles, cu pozitia reconfigurarii sistemului fianciar international pe cateva principii. In primul rand, este vorba despre "responsabilitate si transparenta", cum s-a pronuntat seful statului, care a aratat ca este nevoie de ele din cauza sistemului de retribuire a conducatorilor marilor banci si a lipsei de supraveghere care le-a permis bancherilor sa inventeze "asa-numitele produse toxice, care au dus la caderea unor piete".

Un alt principiu de pentru reconfigurarea sistemului financiar identificat de administratia de la Bucuresti este ceea ce Basescu a numit "nevoia de reglementare si supraveghere si in special in domeniul agentiile de rating".

"Acestea ar trebui suspuse unor sisteme de supraveghere si reglementare. De asemenea, institutiile financiare offshore trebuie supuse unui sistem de reglementare si supraveghere. Avem pe teritoriul UE state care stimuleaza companiile offshore, care scapa oricarui control", a mai spus Basescu.

Nu in ultimul rand, Basescu a mai mentionat intre principiile pentru care va pleda Romania la summitul de la Bruxelles si reorganizarea FMI, in interiorul caruia Uniunea Europeana ar trebui sa aiba o putere mai mare. "Trebuie creat un sistem de prevenire a crizelor si consolidarea FMI, in conditiile in care UE isi gaseste un rol mult mai puternic in interiorul fondului", a aratat Traian Basescu.

El a mai spus ca Romania nu sustine si nu considera necesara o fuziune intre FMI si Fondul de Stabilitate Financiara.

"Sunt doua institutii diferite care trebuie sa-si asume roluli diferite. Noi vedem FMI avand un rol de monitor al stabilitatii financiare globale, si acest lucru il poate manifesta prin supravegherea macroecenomica si in acelasi timp supravegherea sistemului financiar si tot acesta ar trebui sa aiba responsabilitatea in prevenirea dezechilibrelor", a spus acesta.

El a mai precizat ca Fondul de Stabilitate financiara ar trebui sa aiba rol de coordonator international al reglementarii si supravegherii sistemului financiar, acesta fiind unul dintre motivele pentru care, in opinia sa, nu trebuie sa se produca fuziunea cu FMI. Este necesara o imbunatatire a guvernarii FMI, dar si dotarea cu resurse adecvate misiunii pe care dorim sa o aiba, a adaugat seful statului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri