Investitorii straini prezenti in Romania au investit in 2007 cel mai mult in dezvoltarea firmelor, catre aceasta operatiune fiind orientata cea mai mare parte (72,2%, respectiv 1,6 miliarde euro) din valoarea participatiilor de capital, arata datele publicate de banca centrala.
Investitiile straine directe (ISD) s-au cifrat anul trecut la 7,25 miliarde euro, din care mai mult de jumatate (51%, respectiv 3,7 miliarde euro) a fost reprezentat de creditul net primit de la investitorii straini, 31%, respectiv 2,2 miliarde euro, a constat in participatii la capital, iar 1,33 miliarde euro (18%) - profit net reinvestit, se arata in statistica realizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Institutul National de Statistica (INS).

Din valoarea participatiilor directe la capital in 2007, cea mai mare pondere au avut-o investitiile straine directe pentru dezvoltarea firmelor, de 72,2%, respectiv 1,6 miliarde euro. Proiectele realizate de la zero (greenfield) au insumat 385 milioane euro (17,3% din totalul participatiilor de capital), in timp ce pentru fuziuni si achizitii au fost alocate 233,4 milioane euro.

Potrivit comunicatului bancii centrale, soldul investitiilor straine directe se ridica la sfarsitul anului trecut la 42,77 miliarde euro, din care 31,501 miliarde euro (74%) reprezentau participatii la capitalul social, iar restul de 11,27 miliarde euro consta in creditul net primit de la investitorii straini.

Anul trecut, Romania si-a acoperit din investitii straine directe doar 41,9% din deficitul balantei de plati, care a insumat 16,9 miliarde euro.

In 2006, investitiile straine directe de 9,1 miliarde euro au acoperit aproape in totalitate (89,6%) deficitul de cont curent din acel an, de 10,156 miliarde euro, pe seama banilor primiti din privatizarea BCR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri