Scaderea ratingului reflecta ingrijorarile analistilor agentiei de evaluare financiara cu privire la cadrul de politica macroeconomica a Romaniei si abilitatea tarii de a evita o criza economica si financiara "severa", explica Fitch.

Decizia agentiei de evaluare financiara scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade", arata Reuters.

"Cu un deficit de cont curent care se accentueaza – estimat sa depaseasca 14% din produsul intern brut (PIB) in 2008-, alimentat de cresterea excesiva a creditarii, Fitch considera ca este nevoie de o ajustare mult mai solida a politicii, mai ales a celei fiscale, pentru evitarea unei crize valutare", scrie Fitch.

Citeste si:

Romania a respins luna trecuta criticile la adresa politicilor economice, iar oficialii au afirmat ca tara nu are nevoie de ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI). De asemenea, oficialii FMI au negat ca ar discuta un pachet de salvare pentru Romania, arata Reuters.

Perspectiva ratingului este negativa, mai scrie agentia de evaluare financiara.

Decizia Fitch survine dupa ce la sfarsitul lui octombrie Standard & Poor's a coborat, de asemenea, ratingurile Romaniei.