Deficitul comertului exterior al Romaniei si-a accelerat ritmul anual de crestere in a noua luna a acestui an, la 12,5%, ca urmare a avansului semnificativ al importurilor, care l-a depasit pe cel al exporturilor, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Dupa primele opt luni ale anului, deficitul comercial se adancise cu 9,35% fata de aceeasi perioada din 2007, la 14,6 miliarde euro.

Calculat in moneda nationala, deficitul comercial al Romaniei s-a adancit in primele noua luni cu 24,1%, pana la 61,56 miliarde lei.

Pentru primele noua luni, ritmul de crestere al exporturilor continua sa devanseze avansul importurilor, in ciuda unei inversari de dinamica in septembrie.

In intervalul ianuarie - septembrie, importurile de bunuri au crescut cu 15,9% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 42,52 miliarde euro, in timp ce exporturile au avansat cu 18,3%, pana la 25,58 miliarde euro.

Astfel, deficitul comercial a fost de 16,93 miliarde euro in primele noua luni din 2008, comparativ cu 15,05 miliarde euro in acelasi interval din 2007.

In septembrie, exporturile Romaniei au sporit la 2,92 miliarde euro (10,49 miliarde lei), in crestere cu 16,6% (respectiv 26,1% in lei) fata de a noua luna a anului precedent, in timp ce importurile au fost de 5,25 miliarde euro (18,87 miliarde lei), mai mari cu 24,5% in euro (34,5% in lei) fata de septembrie 2007, potrivit estimarilor preliminare publicate de INS.

Fata de luna precedenta, exporturile au sporit in septembrie cu 10,8% la valori exprimate in euro, respectiv cu 12,4% la cele exprimate in lei, iar importurile au avansat cu 20,3% la valori exprimate in euro, respectiv cu 21,8% la cele exprimate in lei, mai arata datele Statisticii.

In primul noua luni, exporturile catre statele din afara Uniunii Europene (UE) au avut cel mai rapid ritm de crestere, de 27,4% pana la 7,68 miliarde euro, in timp ce exporturile catre celelalte 26 de state comunitare au crescut cu 14,7%, pana la 17,9 miliarde euro.

In acelasi interval, importurile din statele din afara UE au avansat cu 27,8%, pana la 13,5 miliarde euro, iar importurile de bunuri din UE au crescut cu 11,1%, la 29,04 miliarde euro.

Masinile si echipamentele de transport au reprezentat peste o treime (34,4%) din exporturi si 35,6% din importuri in primele noua luni ale acestui an.

Ponderi importante au mai avut alte produse manufacturate (38,8% la export, respectiv 30,9% la import) si combustibilii minerali, lubrifiantii si materialele conexe (9,9% la export, respectiv 13,6% la import).

INS calculeaza importurile in preturi CIF (cost, insurance and freight), ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB (free on board), fara astfel de costuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri