In editia anterioara a raportului "Doing business", Romania se clasase pe locul 134 la capitolul plata taxelor.

Studiul "Paing taxes" este o parte a raportului "Doing business 2009", lansat de Banca Mondiala la inceputul lunii septembrie a acestui an, cu date aferente anului 2007, potrivit NewsIn.

Astfel, la nivelul anului trecut, Romania se situa pe ultimul loc (181) intre tarile analizate, cu cel mai mare numar de taxe de platit pe an, 113, coborand de pe locul 175 in raportul precedent.

In 2007 fata de 2006, numarul taxelor de platit in Romania crescuse de la 96 la 113, iar cele mai multe taxari suplimentare s-au pus pentru fondul de garantare (12 noi taxe) si pentru piata muncii (inca 12). In acelasi timp, 7 taxe au fost eliminate pe domenii precum constructii (2), terenuri (2), mijloace de transport (2) si taxe postale (1).

Citeste si:

La nivelul lui 2007, taxele legate de piata muncii reprezentau aproximativ trei sferturi (74%) din totalul taxelor pe care firmele erau nevoite sa le plateasca.

Din punct de vedere al timpului necesar - masurat in ore pe an - pentru plata taxelor, Romania era pe locul 74, coborand 4 locuri fata de editia anterioara, cu 202 ore pe an.

Dupa ponderea taxelor in profitul firmelor, Romania a cazut de pe 107 pe locul 119, cu o pondere 48% a obligatiilor fiscale in castiguri.

Pentru datele aferente anului 2008, autorii raportului se asteapta la o imbunatatire a pozitiei Romaniei, datorita reformei in administratia fiscala, care a inclus masuri precum plata intr-un singur cont a taxelor companiilor, plata de doua ori pe luna pentru principalele taxe si sistemul electronic de plata, care scade numarul orelor necesare pentru plata taxelor.