Agentia de rating Fitch a coborat cu o treapta calificativele pentru imprumuturile pe termen lung in moneda straina ale oraselor Bucuresti si Oradea de la \'BBB-\' la \'BB+\', ca o consecinta directa a reducerii calificativelor Romaniei.
Ratingurile celor doua orase pentru imprumuturi pe termen scurt in valuta au fost coborate de la 'F3' la 'B'. Perspectiva oraselor este negativa, informeaza NewsIn.

In schimb, Fitch a confirmat ratingul 'BBB-' pentru credite pe termen lung in lei la 'BBB-', dar a revizuit perspectiva de la 'stabila' la 'negativa'.

"Actiunile privind ratingurile oraselor Bucuresti si Oradea reflecta relatiile financiare si de administrare stranse intre autoritatile locale ale oraselor din Romania si stat, ale carui ratinguri au rol de limita pentru primele. Sistemul bugetar hipercentralizat pentru autoritatile locale din Romania asigura sprijinul si controlul statului pentru pozitia financiara a oraselor, inclusiv aprobarea contractarii de imprumuturi, insa reprezinta si o constrangere pentru flexibilitatea bugetara a municipalitatilor", se arata in raportul Fitch.

Analistii agentiei de rating subliniaza ca statul controleaza baza de impozitare a autoritatilor locale, nivelul impozitelor locale si colectarea principalelor taxe, precum si cheltuielile importante, cum ar fi cele cu salariile. Cea mai mare parte a veniturilor locale provine, de altfel, din impozitele colectate la nivel national, mai ales din impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata (TVA).

Luni dimineata, agentia de evaluare Fitch a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+'.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri