"Ministerul Economiei si Finantelor a avertizat, deja, ca exista o lipsa de coerenta la nivelul factorilor politici de decizie (Parlament, Presedintie, partide parlamentare) in asumarea unor politici publice restrictive care sa reduca riscurile induse de criza financiara si economica globala si care sa asigure in continuare Romaniei o crestere economica", a declarat Vosganian.

Mesajul ministrului Economiei si Finantelor a avut la baza decizia de luni dimineata a agentiei de rating Fitch care a coborat cu doua trepte ratingurile Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la ‚BBB’ la ‚BB+’, si pentru creditele pe termen lung in lei, de la ‚BBB+’ la ‚BBB-, scotand Romania din categoria statelor care au calificative de "investment grade".

Fitch si-a motivat scaderea ratingului, aratand ca aceasta reflecta ingrijorarile analistilor agentiei de evaluare financiara cu privire la cadrul de politica macroeconomica a Romaniei si la abilitatea tarii de a evita o criza economica si financiara "severa".

Vosganian a atras atentia, insa, ca agentia de rating nu a luat in considerare evolutia actuala a economiei romanesti sau estimarile pentru anul viitor si nici nu a tinut cont de nivelul scazut al datoriei guvernamentale.

"Pe de alta parte, decizia Fitch nu a tinut cont de evolutii importante ale economiei romanesti, cum ar fi cresterea reala anuala a PIB (produsului intern brut - n.r.) la 9,1% in 2008 si la 6% estimat pentru 2009, precum si mentinerea unui nivel extrem de redus al datoriei guvernamentale (10,6% din PIB, in iunie 2008)", a mai spus seful Finantelor.

Citeste si:

Acesta a adaugat ca "Romania are un nivel al rezervelor internationale suficient (27,3 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie) si un stoc de datorie externa mai scazut comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene".

De altfel, si analistii chestionati de NewsIn au declarat ca decizia agentiei Fitch de a cobori cu doua trepte calificativele Romaniei este argumentata cu date economice neactualizate si nu cu dovezi ale inrautatirii capacitatii tarii de a-si rambursa datoria, elementul cheie care ar sustine o retrogradare.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, aminteste ca, la inceputul acestui an, analistii Fitch estimau ca deficitul de cont curent se va adanci la 17,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, in momentul in care au redus la negativa perspectiva de rating a Romaniei.

"Acum spun ca deficitul va fi de peste 14% din PIB, dar au redus ratingul cu doua trepte. Nu stiu pe ce date s-au uitat. 2008 este de fapt primul an de corectie a deficitului de cont curent", a declarat Anghel.

Anul trecut, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a adancit pana la 14% din PIB, insa dupa evolutia din primele luni, cei mai multi analisti estimeaza pentru acest an o reducere a acestuia pana sub nivelul din 2007.