Analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) revizuiesc, in prezent, estimarea privind cresterea economica a Romaniei din 2009 la un nivel intre 4 si 5%, fata de actuala prognoza de 5,2%, mentinand estimarea pentru avansul PIB-ului in 2008 la 8,3%.
Cresterea economica din trimestrul al treilea este estimata de analistii BCR la de 8,6%, pe fondul unei "productii agricole record si a lipsei unor efecte puternice ale crizei internationale", se arata in raportul grupului.

Cu toate acestea, BCR estimeaza diminuarea aportului din industrie si servicii la majorarea reala a produsului intern brut incepand cu trimestrul patru din 2008, ceea ce va avea ca efect incetinirea cresterii economice, pe fondul crizei financiare internationale.

"Cele mai recente semnale indica o limitare a comenzilor externe, dar si interne in industrie, datele statistice aferente ultimului trimestru urmand sa confirme acest lucru", se arata in raportul BCR.

In acest context, BCR si-a redus deja prognoza privind cresterea economica din anului urmator la 5,2%, fata de estimarea anterioara de 6%, actuala prongoza fiind, din nou, in revizuire, "cel mai probabil noua estimare urmand sa se situeze in intervalul 4-5%".

Economistii BCR si-au revizuit in sus si estimarea privind deficitul de cont curent la finalul acestui an, fata de raportul din luna august, cu 0,1 puncte procentuale, pana la 13,7% din PIB. Totodata, pentru 2009, BCR estimeaza un deficit al balantei de plati de 13,3% din PIB.

Investitiile straine directe se vor diminua consistent ca pondere din PIB in 2009, considera analistii BCR, de la un nivel de 6,6 din PIB pana la 3,7% din PIB.

Deficit bugetar de 3% din PIB in 2008 si 2009

Deficitul bugetar al Romaniei va atinge, atat anul acesta, cat si in 2009, nivelul de 3% din PIB, conform raportului BCR, in conditiile in care majorarile salariale nu au fost luate in calcul.

"Daca se considera o majorare cu 50% a salariilor in intreg sectorul bugetar, costurile suplimentare vor fi de circa 1,5 - 2% din PIB in 2009, in timp ce o majorare doar in invatamant conduce la costuri de aproximativ 0,8% din PIB", estimeaza analistii BCR.

Astfel, "incadrarea deficitului bugetar in limita de 3% in urmatorii ani devine o problema delicata si ar fi de dorit ca respectarea acestui prag sa nu se faca prin reducerea investitiilor in infrastructura", mai arata raportul, subliniind importanta "vitala" a accelerarii investitiilor in infrastructura si agricultura in 2009.

Mai mult, colectarea foarte buna a impozitelor in primele trei luni din 2008 induce un efect de baza negativ pentru primul trimestru din anul urmator, ce ar putea inregistra o evolutie modesta, situatie ce va afecta deficitul bugetar si cresterea economica, mai spun analistii BCR.

Inflatia, periclitata de la mijlocul anului urmator de incertitudinile economiei

Analistii grupului si-au mentinut prognoza privind inflatia la finalul acestui an la 6,2%, pentru sfarsitul lui 2009 BCR estimand o inflatie anuala de 5,1%.

Factorii care contribuie la mentinerea unei tendinte dezinflationiste in perioada urmatoare, in opinia analistilor grupului, sunt reducerea pretului la petrol, ce va influenta si pretul combustibililor pe plan local, politica monetara restrictiva a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dar si amanarea cresterii unor preturi administrate, in contextul electoral de la sfarsitul acestui an.

Temperarea inflatiei din zona euro, de la 4% in iulie pana la 2,8% la finalul acestui an, va avea efecte pozitive asupra Romaniei, contrbuind, de asemenea, la mentinerea tendintei de dezinflatie.

"Astfel, dupa o lunga perioada, factorii care actioneaza in sensul reducerii inflatiei au devenit mai puternici decat cei care conduc la cresterea ei pe termen scurt. Pe masura ce orizontul de timp pentru care se realizeaza prognoza creste, incertitudinile asociate se maresc, iar a doua parte a anului 2009 implica riscuri destul de insemnate legate de productia agricola alaturi de efectul de baza", se mai arata in raportul BCR.

Conform aceluiasi raport, cursul mediu euro/leu va fi de 3,67 lei/euro in acest an si de 3,63 lei/euro in 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri