Romania, prin agentiile de specialitate, va oferi Iordaniei asistenta tehnica pentru proiectele sale in domeniul energiei nucleare, in baza unui Memorandum de Intelegere semnat luni intre cele doua tari, a declarat presedintele Agentiei Nucleare din Romania, Valica Gorea.

"Memorandumul de Intelegere constituie prima etapa in viitoarea cooperare bilaterala si are in vedere o serie de directii de colaborare, dintre care: tehnici si tehnologii pentru explorarea, mineritul si procesarea resurselor de uraniu si a altor resurse minerale din Iordania, implementarea Programului Energetic Nuclear in Iordania, asistenta tehnica pentru selectarea, proiectarea, construirea, punerea in functiune, operarea, intretinerea si decomisionarea de reactoare de cercetare in scopuri stiintifice, educationale si poroducere de izotopi pentru aplicatii in medicina, industrie si agricultura, siguranta si securitate nucleara, garantii nucleare", a declarat presedintele Comisiei pentru Energie Atomica din Regatul Hasemit al Iordaniei, Khaled Toukan, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, cele doua tari ar putea colabora si in privinta managementului resurselor umane in domeniul stiintelor si tehnologiilor nucleare, incluzand asistenta in stabilirea de programe de pregatire si programe universitare.

"Avem multe de invatat de la Romania, care are o experienta in domeniu de 50 de ani. In ultimii 15 ani, Romania a facut pasi importanti in constructia centralelor nucleare. Ne dorim sa dezvoltam acest Memorandum, care stabileste baza cooperarii bilaterale in domeniul nuclear. Energia nucleara trebuie dezvoltata la scara globala", a afirmat Toukan.

Presedintele Agentiei Nucleare din Romania, Valica Gorea, care a semnat din partea Romaniei acest Memorandum, a precizat ca Iordania doreste ca Romania sa-i ofere asistenta tehnica in proiectele nucleare, iar "noi putem asigura aceasta asistenta tehnica, intrucat Romania este cea mai dinamica piata din acest punct de vedere, din zona".

Guvernul Iordaniei are in vedere constructia a doua centrale nucleare de cate 1.000 MW fiecare, care vor asigura 30% din productia de electricitate a Iordaniei, a mai spus Khaled Toukan.

Iordania a mai semnat un Memorandum de colaborare cu Franta si va semna in curand si cu Canada, Marea Britanie si Statele Unite si poarta totodata discutii cu Rusia, China, Italia, Spania si Cehia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un gandac, problema in calea finantarii autostrazii Sibiu-Pitesti