Numarul cererilor de renta viagera care vor fi depuse in 2008 la Oficiul National de Renta Viagera (ONRV) va fi mai mic cu 1.800 fata de anul trecut, estimandu-se 25.000 de dosare fata de aproape 27.000 in 2007, reiese din datele furnizate de ONRV.
Potrivit sefului serviciului urmarire dosare de renta viagera agricola din cadrul Agentiei Domeniului Statului (ADS), Cristian Popa, numarul total de cereri depuse de la 1 ianuarie 2008 si pana in acest moment se ridica la 15.000, estimandu-se ca pana la sfarsitul anului numarul acestora va creste la 25.000 de cereri de renta viagera, anunta NewsIn.

Totodata, Popa a spus ca anul trecut au fost depuse 26.800 de cereri.

Cele mai multe cereri de renta viagera pentru 2008 au fost depuse pana acum de agricultorii din judetele Constanta, cu 1900 de cereri, Braila, cu 1500 de cereri si Ialomita cu 1050 de cereri, a declarat Cristian Popa.

In acelasi timp, acesta estimeaza ca pana la sfarsitul anului, numarul dosarelor depuse in cele trei judete va mai creste.

Astfel, in Constanta numarul total de cereri care vor fi depuse pentru renta viagera va ajunge la sfarsitul lui 2008 la aproximativ 3000, in judetul Braila numarul acestora va creste pana la 2500 iar in Ialomita estimarile Agentiei Domeniilor Statului (ADS) arata ca numarul dosarelor depuse va ajunge la 1700.

"Din 2006, respectiv de la inceperea acordarii rentei viagere, Agentia Domeniilor Statului a inregistrat 67.000 de cereri, iar pana la sfarsitul lui 2008 se asteapta ca numarul lor sa creasca la 80.000 de cereri ", a adaugat reprezentantul Oficiului National de Renta Viagera.

Potrivit ADS, renta viagera se plateste doar dupa ce rentierul se prezinta in fiecare semestru al anului, pana la 30 iunie la biroul judetean de renta viagera si declara pe proprie raspundere ca situatia dosarului depus initial nu s-a modificat.

"Pentru fiecare hectar arendat se va acorda suma de 50 euro cu titlul de renta viagera, iar pentru fiecare hectar vandut suma este de 100 de euro, bani acordati intr-o singura transa. Suma maxima primita de un rentier in 2008 a fost de 3300 de lei ", a mai spus Cristian Popa.

La sfartitul lunii iunie, bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu opt milioane de lei, pentru plata rentei viagere persoanelor care instraineaza sau arendeaza terenurile pe care le au in proprietate, in urma unei hotarari de Guvern.

Cele opt milioane de lei au provenit din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Pentru a beneficia de renta, persoana care vinde terenul sau il da in folosinta trebuie sa aiba cel putin 62 de ani. De asemenea, proprietarul poate sa pastreze 0,5 hectare de pamant, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respectiv.

Ministerul Agriculturii a demarat programul privind renta viagera cu scopul de a concentra suprafetele agricole in exploatatii eficiente, masura impusa de necesitatea compatibilizarii agriculturii romanesti cu cea din tarile membre ale Uniunii Europene. Programul a devenit operational in 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri