Rata anuala a inflatiei a accelerat usor in a zecea luna a acestui an, pana la 7,39%, nivel peste asteptarile analistilor, ca urmare a scumpirilor inregistrate la alimente, marfuri nealimentare si mai ales servicii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Unii analisti anticipau ca inflatia anuala se va situa in octombrie intre 6,7% si 7,2%, in timp ce altii mizau pe o stagnare fata de septembrie, la 7,3%.

Rata anuala se temperase in septembrie pana la 7,3%, dupa ce in august scazuse la 8,02%. In iulie, inflatia atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%.

Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut cu 1,06%, ca urmare a majorarii tarifelor la servicii cu 2,23% si a preturilor alimentelor, cu 1,14%. Preturile marfurilor nealimentare au crescut, in medie, cu 0,52%, potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, in luna octombrie, preturile la energie electrica, termica si gaze au ramas nemodificate fata de luna precedenta, in timp ce preturile la combustibili au scazut cu 0,31%, iar cele la medicamente s-au diminuat cu 0,06%. In schimb, tigarile s-au scumpit cu 2,56% fata de septembrie.

In a zecea luna a acestui an, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la oua (9,9%), alte servicii (4,83%), cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu invatamantul si turismul (4,59%), fasole boabe si alte leguminoase (3,68%), servicii aeriene si telefonie (3,35%), cartofi (2,98%), autoturisme si piese de schimb (2,91%) si lapte de vaca (3,45%). Carnea si produsele din carne s-au scumpit, in medie, cu 1,05%.

In schimb, in octombrie s-au ieftinit fructele proaspete, cu 1,03%, si produsele de morarit, cu 0,09%, potrivit datelor INS.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul noiembrie 2007 - octombrie 2008 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a urcat la 7,9% in octombrie de la 7,8% in septembrie.

Inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a stagnat la 7,9% in octombrie fata de septembrie.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit, in cadrul ultimei sedinte de politica monetara din acest an, prognoza de inflatie pentru finalul lui 2008, de la 6,6% la 6,7%, in conditiile in care si-a propus o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri