Banca Mondiala a revizuit in scadere previziunea de crestere economica pentru tarile emergente la 4,5% in 2009, de la nivelul de 6,4% estimat in iunie, din cauza crizei financiare, combinate cu incetinirea exporturilor si ieftinirea marfurilor.

De asemenea, Banca Mondiala prevede ca economiile dezvoltate vor incetini cu 0,1% in anul viitor, in contextul in care, in previziunea anterioara, presupunea o crestere de 2%.

Banca a coborat previziunea de crestere economica la nivel mondial de la 3% la numai 1% in anul urmator.

"Unele tari aflate in curs de dezvolatre vor fi lovite mult mai puternic decat media si vor inregistra o crestere economica negativa chiar in termeni absoluti", a avertizat banca.

Citeste si:

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a spus ca institutia poate ajuta economiile emergente printr-un nou imprumut, in valoare de pana la 100 miliarde dolari in urmatorii trei ani, si ca ar putea oferi pana la 42 miliarde dolari natiunilor mai sarace afectate de criza.

In plus, a anuntat ca International Finance Corporation (IFC), divizia de consultanta si investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, ar putea injecta in urmatorii trei ani peste 30 miliarde dolari in companiile ce desfasoara operatiuni in tarile emergente.

"Criza financiara mondiala, ce a urmat atat de repede dupa criza alimentelor si a combustibilului, va afecta probabil persoanele sarace din tarile emergente", a adaugat presedintele Bancii Mondiale.

"Cooperand cu Fondul Monetar International (FMI), cu agentiile ONU, cu bancile de dezvoltare regionala si alte institutii, Banca Mondiala ajuta atat guvernele, cat si sectorul privat, prin finantare, investitii de capital, masuri financiare inovatoare si programe de siguranta", a mai spus Zoellick.