Banca Mondiala a coborat previziunea de crestere economica a tarilor emergente in 2009 si a oferit noi finantari de peste 100 miliarde dolari pe o perioada de trei ani, pentru a ajuta aceste state sa faca fata crizei financiare mondiale, relateaza Reuters.
Banca Mondiala a revizuit in scadere previziunea de crestere economica pentru tarile emergente la 4,5% in 2009, de la nivelul de 6,4% estimat in iunie, din cauza crizei financiare, combinate cu incetinirea exporturilor si ieftinirea marfurilor.

De asemenea, Banca Mondiala prevede ca economiile dezvoltate vor incetini cu 0,1% in anul viitor, in contextul in care, in previziunea anterioara, presupunea o crestere de 2%.

Banca a coborat previziunea de crestere economica la nivel mondial de la 3% la numai 1% in anul urmator.

"Unele tari aflate in curs de dezvolatre vor fi lovite mult mai puternic decat media si vor inregistra o crestere economica negativa chiar in termeni absoluti", a avertizat banca.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a spus ca institutia poate ajuta economiile emergente printr-un nou imprumut, in valoare de pana la 100 miliarde dolari in urmatorii trei ani, si ca ar putea oferi pana la 42 miliarde dolari natiunilor mai sarace afectate de criza.

In plus, a anuntat ca International Finance Corporation (IFC), divizia de consultanta si investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, ar putea injecta in urmatorii trei ani peste 30 miliarde dolari in companiile ce desfasoara operatiuni in tarile emergente.

"Criza financiara mondiala, ce a urmat atat de repede dupa criza alimentelor si a combustibilului, va afecta probabil persoanele sarace din tarile emergente", a adaugat presedintele Bancii Mondiale.

"Cooperand cu Fondul Monetar International (FMI), cu agentiile ONU, cu bancile de dezvoltare regionala si alte institutii, Banca Mondiala ajuta atat guvernele, cat si sectorul privat, prin finantare, investitii de capital, masuri financiare inovatoare si programe de siguranta", a mai spus Zoellick.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri