Romania inregistra la finalul lunii septembrie o datorie externa pe termen mediu si lung de 48,1 miliarde euro, cu 25,2% mai mare decat la sfarsitul lui 2007, ca urmare a cresterii datoriei publice directe si a celei negarantate public, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La sfarsitul lui 2007, datoria externa pe termen mediu si lung era de 38,43 miliarde euro, potrivit datelor revizuite de banca centrala in coborare fata de luna trecuta, cand estimase datoria de la finalul anului anterior la 38,49 miliarde euro.

Datoria externa negarantata public insuma 31,5 miliarde euro la 30 septembrie 2008, fiind mai mare cu 25,9% (circa 6,5 miliarde euro) fata de sfarsitul anului trecut.

Cea mai mare parte a acesteia provenea anul trecut din contributia sectorului privat, insa banca centrala nu mai publica, de la inceputul lui 2008, date detaliate la acest capitol.

In acelasi timp, datoria publica directa, care scazuse in 2007, a sporit cu 7,8% in intervalul ianuarie-septembrie, de la 8,18 miliarde euro pana la 8,82 miliarde euro.

In schimb, datoria public garantata s-a redus la finalul lui septembrie cu 207 milioane euro fata de finalul anului trecut, pana la 1,81 miliarde euro, cea mai mare parte a acesteia - 1,774 miliarde euro - fiind pentru entitati din sectorul public si doar o mica parte - 36 milioane euro - pentru sectorul privat.

Serviciul datoriei externe a insumat in primele noua luni din acest an aproximativ 7,17 miliarde euro, din care 5,34 miliarde euro a reprezentat datoria negarantata public.

Depozitele constituite pe termen lung in Romania de nerezidenti au crescut cu 85,6% (2,8 miliarde euro) in intervalul ianuarie - septembrie 2008, pana la 5,98 miliarde euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung - sau raportul dintre serviciul datoriei si exporturi - a fost de 25,2% in perioada ianuarie-septembrie 2008, comparativ cu 23,2% in anul 2007, iar gradul de acoperire a rezervei oficiale de valute si aur a Romaniei a scazut la 5,6 luni de import la 30 septembrie 2008, de la 6,1 luni de import la finalul anului trecut.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri