"Numarul celor care vor fi disponibilizati in lunile noiembrie si decembrie a crescut la 29.000, insa aceasta cifra nu reprezinta o iesire dintr-o situatie normala. Aveam bani la fondul de somaj pentru plata acestor someri si nu suntem in situatia de a lua masuri exceptionale", a precizat Campeanu.

Ministrul Muncii a facut apel la persoanele disponibilizate sa accepte cursurile de recalificare propuse de agentiile de ocupare a fortei de munca din tara pentru a-si putea gasi mai usor un loc de munca.

"Este mare nevoie de angajati in servicii, ori o reconversie profesionala pentru a se specializa in acest domeniu nu ar necesita un timp indelungat", a explicat reprezentantul executivului.

Mariana Campeanu a mai spus ca nu se asteapta la o crestere semnificativa a somajului in viitor si a subliniat ca economia romanesca poate absorbi un numar mare de someri care s-ar putea intoarce din Spania si Italia.

Ministrul Muncii declara duminica, pentru NewsIn, ca piata fortei de munca din Romania poate asimila si pana la 500.000 persoane, in cazul in care acestea decid sa se intoarca anul viitor din Spania si Italia, neexistand riscul dublarii somajului in 2009.

"Nu cred ca ar fi o catastrofa daca s-ar intoarce in tara anul viitor 500.000 de romani din Spania si Italia intrucat multi dintre acestia vor putea lucra la proiectele de infrastrucura ce sunt anuntate pentru anul viitor. Din cate stiu eu majoritatea celor care s-ar putea intoarce au lucrat in constructii si in agricultura, adica in sectoarele unde Romania inregistreaza cel mai mare deficit de forta de munca", declara Campeanu.

Citeste si:

Ministrul Muncii sustinea ca o estimare exacta asupra impactului pe care il va avea criza economica internationala asupra pietii fortei de munca din Romania va putea fi facuta la mijlocul anului 2009, insa nici in cele mai sumbre scenarii rata somajului nu ar putea sa creasca la 8%, nivel estimat de sindicate.

Liderii principalelor confederatii sindicale din Romania anticipau o dublare a numarului de someri la 1,2 milioane persoane, in 2009, si sustineau ca detin informatii care arata ca aproape 500.000 de romani doresc sa se intoarca in tara din Spania si Italia, anul viitor.

Sindicalistii sustin ca domeniile cele mai grav afectate de criza economica internationala vor fi industria textila, constructiile, agricultura, industria constructiilor de masini si sectorul financiar.

Tariceanu estimeaza ca vor fi disponibilizari si in Moldova, si in sud, nu doar in vestul tarii

Concedierile vor afecta si angajatii societatilor din Moldova si din sudul Romaniei, nu doar pe cei ai societatilor din vestul tarii, unde este o concentrare mai mare de intreprinderi, a declarat premierul Tariceanu.

"Astazi am facut, la inceputul sedintei de Guvern, un inventar al anunturilor de concedieri ce urmeaza a fi facute de intreprinderi. Am crezut la inceput ca acest fenomen va avea loc numai in vestul tarii, unde este o concentrare mai mare de intreprinderi, dar avem si in alte zone geografice, in Moldova si in sud", a declarat Tariceanu, la inceputul intrevederii cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor.