Dezechilibrul bugetului de stat s-a adancit in septembrie fata de primele opt luni, cand bugetul consolidat inregistrase un deficit de 5,14 miliarde lei (1,4 miliarde euro), suma care echivala cu 1,02% din PIB-ul estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la 505 miliarde lei pentru acest an.

In primele noua luni din acest an, statul a inregistrat venituri totale la bugetul consolidat de 119,97 miliarde lei (circa 33 miliarde euro) si cheltuieli de peste 127,1 miliarde lei (35 miliarde euro).

Deficitul provine in cea mai mare parte din bugetul de stat, celelalte bugete mari - de asigurari sociale de stat, de somaj si de asigurari de sanatate - fiind in continuare excedentare.

Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 48,2 miliarde lei in intervalul ianuarie-septembrie, in timp de cheltuielile au ajuns la 56,6 miliarde lei, deficitul fiind de aproape 8,4 miliarde lei (echivalent cu aproape 1,7% din PIB).

Citeste si:

Rambursarile de credite externe acordate ministerelor au avut o contributie semnificativa la adancirea deficitului bugetului consolidat, valoarea acestora fiind de 1,4 miliarde lei.

O alta contributie importanta la adancirea deficitului bugetului consolidat a venit si din partea bugetului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care a inregistrat cheltuieli mai mari cu 667,7 milioane lei decat veniturile in primele noua luni ale acestui an, din partea bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii - 146,5 milioane lei si din partea bugetului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a avut un deficit de 140,3 milioane lei, potrivit datelor publicate de MEF.

Bugetul general centralizat al bugetelor locale a ramas deficitar si in septembrie, cu un dezechilibru de 434,3 milioane lei, dupa ce se mentinuse excedentar in primele sase luni.

Dezechilibrul bugetului de stat a fost compensat partial de celelalte bugete, cele mai mari excedente fiind inregistrate de fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (595,8 milioane lei), de bugetul asigurarilor pentru somaj, de 474,1 milioane lei si de bugetul asigurarilor sociale de stat (443,9 milioane lei).