“Productia acestor societati care se intretin pe baza de credite. Nicio firma nu are banii sa-i avanseze si sa intretina productia si toate cheltuielile aferente, inclusiv cele salariale sau cele catre stat din banii proprii. Criza financiara a dus la scumpirea acestor credite, care au determinat in final societatile sa se gandeasca daca productia pe care o realizeaza mai este sau nu generatoare de profit”, a declarat, joi, Dorel Draghici, directorul AJOFM Bihor.

In lunile noiembrie si decembrie in Bihor se vor inchide alte sapte fabrici. Firmele care au respectat obligatia legala de a notifica Agentiei concedierile colective sunt Agromec Alesd (cu 10 salariati dati afara, dintr-un total de 15), Mineral West Dobresti (23 din 39), Agromec Sacueni (7 din 34 de angajati), Arfungo Comimpex (61 din 72), Romflex Salonta (136 din 296), Contrafort SRL Oradea (48 din 70) si sectia din Vadu Crisului a societatii Cominex Nemetalifere Cluj Napoca (de unde vor fi concediati 11 din cei 16 angajati).

Numai in ultimul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, disponibilizarile au crescut de cinci ori, iar totalul angajatilor concediati in 2008 a ajuns in prezent la 2.924. “La 31 noiembrie 2007 am inchis anul cu un numar de 1.502 persoane afectate prin aceste concedieri, aproximativ jumatate din cele cu care il vom inchide in acest an.” sustine directorul AJOFM Bihor.

In Bihor, rata somajului pentru luna octombrie atinge 2, 64 la suta, iar in urma disponibilizarilor anuntate pentru noiembrie si decembrie, specialistii de la AJOFM estimeaza ca aceasta va depasi 3%.