"Raspunsul Bancii Nationale a Romaniei (la dezechilibrele macroeconomice, n.r.), care a inclus majorarea dobanzii de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale, pana la 10,25% pe an din noiembrie 2007 pana in prezent, a fost puternic. In acelasi timp, este nevoie de intarirea politicii fiscale, iar progresul in reformele structurale si institutionale pare mai lent dupa aderarea la Uniunea Europeana, ceea ce implica riscuri ca Romania sa ramana in urma statelor comparabile din regiune ca destinatie de afaceri", arata un raport de evaluare a sistemului bancar romanesc publicat de Fitch.

Analistii repeta ca economia Romaniei da semne de supraincalzire, in conditiile in care produsul intern brut a avansat cu 8,8% in primul semestru din 2008, alimentat de cresterea creditului cu o rata anuala de 61% in acelasi interval, potrivit NewsIn.

"Cresterea preturilor la alimente si combustibili a alimentat, in parte, accelerarea inflatiei din vara, care apoi s-a temperat la o rata anuala de 7,3% in septembrie 2008. Cu toate acestea, exista riscuri ca inflatia sa nu se tempereze, in conditiile in care cresterea salariala a fost de 26% in aprilie 2008, fata de 23% in 2007, ceea ce indica o crestere a presiunilor pe piata muncii", mai spun economistii de la Fitch.

Citeste si:

Ei avertizeaza, de asemenea, ca aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor ar putea duce la cresteri inflationiste de venituri in intreaga economie, in timp ce noi deprecieri ale leului ar intensifica presiunile asupra preturilor.

"Deficitul de cont curent s-a inflamat la 14% din PIB in 2007, de la 10,5% din PIB in 2006, ceea ce face Romania si mai dependenta de intrarile de capital din strainatate, itr-un moment de volatilitate crescuta in pietele de capital globale", mai arata raportul Fitch.

La inceputul acestei saptamani, agentia de evaluare Fitch a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+'. Plafonul de tara al Romaniei a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'.