Romania s-a clasat pe pozitia a saptea in cadrul Uniunii Europene (UE) dupa deficitul balantei comerciale din primele opt luni ale acestui an, care a ajuns la 14,6 miliarde euro.
Deficitul comercial al Romaniei s-a accentuat in primele opt luni, desi ritmul de crestere a exporturilor, de 19%, a fost superior celui al importurilor, de 15%.

Astfel, in primele opt luni, Romania a exportat bunuri in valoare de 22,7 miliarde euro, cu 3,6 miliarde euro mai mult decat in intervalul similar din 2007. Importurile s-au cifrat la 37,3 miliarde euro, in crestere cu 4,9 miliarde euro fata de perioada mentionata.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in perioada ianuarie - august 2008 in Marea Britanie (82,2 miliarde euro), Spania (65,1 miliarde euro), Franta (44,2 miliarde euro), Grecia (24 miliarde euro), Polonia (15,4 miliarde euro) si Portugalia (15 miliarde euro).

Pe de alta parte, Germania si Olanda au avut, in intervalul mentionat, cele mai mari excedente, de 127,4 miliarde euro, respectiv 27,9 miliarde euro.

Deficitul comercial al UE s-a adancit in septembrie la 23 miliarde euro.

In septembrie 2008, primele estimari ale Eurostat pentru UE indica un deficit al balantei comerciale de 23 miliarde euro, fata de nivelul de 16,6 miliarde euro inregistrat in aceeasi luna din 2007. Balanta comerciala a zonei euro a trecut pe minus in septembrie, cu un deficit de 5,6 miliarde euro, fata de un excedent de 2,9 miliarde euro in a noua luna din 2007.

Exporturile statelor din UE au crescut in septembrie cu 1,7% fata de august, in timp ce in zona euro exporturile au urcat cu 2,2%. Importurile au sporit cu 0,2% in UE si cu 2,1% in zona euro fata de luna anterioara.

Eurostat a estimat ca, in septembrie, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut cu 9,2% fata de cele din august, in timp ce importurile s-au redus cu doar 1,2%, deficitul comercial pe acest segment stagnand la 0,9 miliarde euro.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri