In perioada 2007-2013 Romania va beneficia de ajutoare financiare nerambursabile din partea UE, in valoare de 16 miliarde euro. Pentru toti acesti bani, Romania va trebui sa puna la bataie, in medie, 25% din valoarea totala a proiectelor, ceea ce inseamna ca anual aproape un miliard de euro, echivalentul a 1,25% din PIB, vor fi alocati pentru asigurarea cofinantarilor. In plus, vor trebui asigurate resurse pentru plata contributiei la bugetul Uniunii, iar pana la aderare vor trebui alocati alti bani pentru refacerea soselelor si cailor ferate si pentru indeplinirea cerintelor de mediu. Teoretic, banii ar putea fi asigurati de la buget, in urma sporurilor de venituri obtinute din cresterea economica, fara a fi necesara majorarea TVA de la 1 ianuarie. Aceasta ar presupune sa asteptam cativa ani buni in conditiile in care acum avem nevoie de bani, spun oficialii Ministerului Finantelor Publice. "Nu putem sa asteptam patru ani de zile, sa avem crestere economica, iar apoi sa avem resursele financiare pe care sa le alocam", ne-a declarat Istvan Jakab, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit acestuia, nevoia de cofinantare pentru proiectele europene va fi mult mai accentuata decat in prezent, cum sumele de care beneficiem acum sunt mult mai mici. Justificarea premierului Calin Popescu Tariceanu, potrivit caruia majorarea TVA cu 2-3% va asigura cofinantarea necesara proiectelor initiate de UE, este o gaselnita si o "dovada a esecului cotei unice", spune Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice. "Aceasta posibila crestere nu va fi datorata decat introducerii cotei unice, care a adus un gol de venituri de 1 miliarde de euro la buget", spune acesta. Preferabil ar fi ca guvernul sa recunoasca greseala si sa ajusteze cota unica pana la nivelul necesar asigurarii veniturilor bugetare necesare, dar aceasta ar fi "inca o greseala politica". "Asa ca se prefera inlocuirea unei greseli cu alta", spune Tanasescu. Cat priveste modul in care se pot asigura fondurile necesare aderarii la UE, acesta trebuie facut prin politica de proiectare a bugetului si in nici un caz prin cresterea TVA. Potrivit datelor inaintate de Guvern legislativului se estimeaza ca veniturile bugetare vor creste in termeni nominali (fara a lua in calcul inflatia) cu 14,1% in acest an, comparativ cu anul trecut. In termeni reali, cresterea este insuficienta, iar ceea ce conteaza cu adevarat, respectiv ponderea veniturilor in PIB, aceasta a scazut considerabil. Toate acestea, precum si necesitatea restabilirii echilibrului bugetar, periclitat de cota unica, explica intentia guvernului de majorare a TVA, crede Tanasescu.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri