Romania a acordat in 2007 peste 1,4 miliarde euro ca ajutor de stat pe ansamblul economiei, cu exceptia sectorului de cai ferate, reprezentand 1,17% din produsul intern brut (PIB), fiind pe locul 12 in Uniunea Europeana (UE) dupa valoarea acestor ajutoare, a anuntat Comisia Europeana (CE).

PIB-ul Romaniei a fost de 121,3 miliarde euro in 2007.

Calculat pe total industrie si servicii (fara a lua in considerare agricultura, pescuitul si sectorul transporturilor), ajutorul de stat aprobat de CE s-a ridicat la 296 milioane euro, reprezentand 0,24% din PIB, potrivit ultimului tablou de bord al Comisiei privind ajutoarele de stat.

In UE, valoarea ajutoarelor de stat, cu exceptia celor acordate cailor ferate, s-a cifrat anul trecut la 64,82 miliarde euro, reprezentand 0,53% din PIB-ul comunitar, in timp ce pentru industrie si servicii au fost acordate fonduri de 49,21 miliarde euro (0,40% din PIB).

Ponderea ajutorului catre obiective orizontale ca procent din totalul ajutoarelor pentru industrie si servicii a fost in 2007 de 36%, de peste doua ori mai mica decat media (80%) din blocul comunitar.

In ultimii 25 de ani, nivelul total al ajutoarelor de stat a scazut de la peste 2% din produsul intern brut (PIB) in anii '80 la aproximativ 0,5% in 2007. Tabloul de bord indica totusi ca, in urma crizei financiare recente, ponderea ajutorului de salvare si restructurare ar putea creste semnificativ in unele tari in 2008.

Actiunea coordonata a statelor membre si a Comisiei a permis punerea in aplicare rapida a unor mecanisme de sprijin adecvate pentru a raspunde provocarii crizei financiare in conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat si asigurandu-se ca masurile sunt proportionate si nu fac discriminari intre companii.

Cel mai recent tablou de bord privind ajutoarele de stat al Comisiei Europene arata ca statele membre folosesc tot mai mult posibilitatile oferite de normele UE revizuite privind ajutorul de stat pentru o mai buna directionare a ajutorului.

Astfel, in 2007, statele membre au alocat, in medie, 80% din ajutoarele acordate catre obiective orizontale, comparativ cu aproximativ 50% la mijlocul anilor 1990, majorand totodata fondurile destinate cercetarii-dezvoltarii si ajutorului de mediu.

La sfarsitul lunii iunie 2008, existau 47 de decizii de recuperare in curs de executare, comparativ cu 93 la sfarsitul anului 2004, iar ajutoare de 7,1 miliarde euro au fost recuperate efectiv, precum si 2,4 miliarde euro sub forma de dobanzi.

In consecinta, aproape 90% din valoarea totala a ajutoarelor ilegale si incompatibile a fost rambursata in mod efectiv de catre beneficiarii acestora pana la sfarsitul primului semestru din 2008, comparativ cu numai 25% la sfarsitul anului 2004.

Datele acopera toate masurile de ajutor de stat, care au fost acordate de catre statele membre si examinate de catre Comisie.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri